Ingezonden persbericht


BOEKJE MET WEER UIT 1706 UITGEGEVEN
Het oudste weerboekje van Nederland was van Cruquius

Juli 2006: de warmste maand sinds 1706. Wat is dat toch voor jaartal dat steeds weer opduikt: sinds 1706? In 1706 begon Nicolaas Cruquius weerwaarnemingen op te schrijven. En daar zijn we in Nederland niet meer mee opgehouden. Daardoor heeft Nederland nu de langste reeks waarnemingen ter wereld. Precies 300 jaar!

Harry Geurts van het KNMI heeft de alleroudste weerwaarnemingen nu uitgegeven in een klein sjiek boekje met een kleine oplage: Het oudste weerboekje van Nederland. Het is een zogenaamde facsimile-uitgave. Dat betekent dat het oorspronkelijke aantekenboekje van Cruquius zorgvuldig uit de band is gehaald, is gefotografeerd, en daarna weer ingebonden. En toen opnieuw gedrukt, in een oplage van 1000 exemplaren. Met deze uitgave heeft men dus de allereerste dagelijkse weeraantekeningen van Nederland in handen.

Harry Geurts heeft er een inleiding aan toegevoegd, waarin wordt verteld wie Cruquius was, en hoe deze weergegevens tot stand zijn gekomen. Als het KNMI dus weer eens meldt: de warmste, koudste, droogste of natste maand sinds 1706 - dan weten we dankzij Het oudste weerboekje van Nederland waar men het over heeft.

[