Hypotheekconsument kiest voor zekerheid op korte termijn

Independer.nl

PERSBERICHT

Hypotheekconsument verkiest zekerheid op korte termijn boven lange termijn

Steeds meer consumenten zijn op zoek naar een lange rentevaste periode bij hun nieuwe hypotheek. Zij kiezen hiermee voor zekerheid qua maandlasten. De lagere variabele en
1-jaars rente is minder geliefd bij de consument. Het meest gevraagd op Independer.nl is de rentevast periode van 10 jaar. Met name de toenemende belangstelling voor 15 en 20 jaar rentevast is opvallend. Deze conclusies zijn gebaseerd op 50.000 vergelijkingen per maand.

Vroeg in het 2e kwartaal van 2005 nog 58% van de consumenten om een hypotheek met een langere rentevaste periode dan 10 jaar. Inmiddels is dit percentage gestegen naar 70% van het totaal aantal vergelijkingen in het 2e kwartaal van 2006. De belangstelling voor een hypotheek met een rentevaste periode van 15 jaar is gestegen met 23% en voor 20 jaar rentevast zelfs verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Daarmee samenhangend is de interesse voor variabele hypotheekrente gedaald met 29% ten opzichte van het 2e kwartaal van vorig jaar. De belangstelling voor de 5-jaarsrente daalde in dezelfde periode met 22%. De vraag naar meer zekerheid komt voort uit de gestaag stijgende hypotheekrente gedurende het afgelopen jaar.

Opmerkelijk is dat de belangstelling voor een aflossingsvrije hypotheek niet afneemt. Deze hypotheekvorm wordt nog altijd het meest gevraagd op de site van Independer.nl. Ten opzichte van vorig jaar is de interesse licht gestegen naar 55%. Tegenover de zekerheid van vaste maandlasten bij een lange rentevaste periode accepteert de consument dus de onzekerheid qua aflossing van een aflossingsvrije hypotheek. Veel hypotheekkopers hebben blijkbaar het vertrouwen dat ze na 30 jaar fiscale aftrekbaarheid van de hypotheek voldoende middelen hebben om de lening af te lossen, danwel hun huis zullen verkopen of de dan niet meer aftrekbare rentelasten kunnen blijven betalen.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn te zien via onderstaande link:

www.independer.nl/thema/contact/pdf/Hypotheekconsument%20verkiest%20zekerheid%20op%20korte%20termijn%20boven%20lange%20termijnanp.pdf