Time : 16:02:30
Date : 28 July 2006
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Lassakoorts : stand van zaken opsporing Belgische passagiers

Naar aanleiding van de twee SN-vluchten waarop een met Lassakoorts besmette passagier meereisde, traceerde de FOD Volksgezondheid uit voorzorg de afgelopen dagen alle passagiers met Belgische nationaliteit of residentie in ons land. De resultaten van deze actie zijn geruststellend en bijna alle passagiers werden teruggevonden. De overheid blijft de komende dagen waakzaam voor het geval er zich nog passagiers aandienen, maar gaat ervan uit dat verdere risico's voor de volksgezondheid hoogst onwaarschijnlijk zijn.

In totaal werden 55 passagiers geteld met de Belgische nationaliteit of verblijvend in ons land. Een bijkomende passagier werd uit voorzorg later op de week toegevoegd aan de lijst, wat het totaal op 56 bracht. De lijsten met passagiers uit de overige 15 landen werden, via de internationale instanties, door België uitgestuurd.

Zesendertig passagiers hadden persoonlijk contact met een epidemioloog van de overheid voor een evaluatie van hun toestand. Voor deze personen kon elk risico op besmetting met zekerheid uitgesloten worden.

Veertien van de passagiers verblijven nog in het buitenland. Twaalf onder hen bevinden zich in Abidjan. De Belgische ambassade ter plaatse kreeg de nodige informatie van de FOD Volksgezondheid via de collega's van Buitenlandse Zaken.Twee anderen bevinden zich in Zuid-Oost Azië en zijn niet traceerbaar omdat toeristen niet verplicht zijn hun aanwezigheid te melden bij de ambassade.

Vier personen bleken na onderzoek niet uit België afkomstig te zijn. Hun contactgegevens werden opgespoord en overgemaakt voor opvolging zoals de procedure voorschrijft.

Naar twee passagiers wordt nog steeds gezocht. Bij één van hen werd een boodschap gelaten op het antwoordapparaat maar hij belde nog niet terug. Naar de tweede wordt nog gezocht maar over deze persoon heeft Volksgezondheid amper gegevens zodat het misschien onmogelijk is hem terug te vinden. De kans bestaat dat het niet om een landgenoot gaat maar over een buitenlander die zijn ticket in België aankocht.

De groep personeelsleden die bij één van beide vluchten betrokken was (crew, technici, onderhoud, Politie, grondpersoneel, luchthavenpersoneel) telt 236 personen. De overheid en de arbeidsgeneesheren van de betrokken bedrijven informeerden reeds 197 onder hen. De crew van beide vliegtuigen die van nabij met de patiënt in contact kwam, is volledig gecontacteerd en maakt het goed.

Het personeelslid van de luchthaven van wie gevreesd werd dat hij mogelijk besmet raakte, maakt het goed. Hij testte negatief en vormt geen enkel gevaar voor zijn omgeving. Het ging om een medewerker van de luchthaven die in de transitzone assistentie had geboden aan de besmette man uit Sierra Leone.

Reizigers van andere SN Brussels Airlines vluchten hoeven zich niet ongerust te maken. De beide vliegtuigen waarop de patiënt aanwezig was, werden uit voorzorg volledig gedesinfecteerd. De zetel van de besmette patiënt werd gedemonteerd en kreeg een nieuwe bekleding en vulling. Het vliegtuig dat naar Frankfurt vloog werd trouwens de dag van de feiten uit de vlucht genomen en gedemonteerd voor een onderhoud.

Historiek

Eerder deze week slaagde de FOD Volksgezondheid erin om de passagierslijsten van de vluchten SN207
(Brussel-Freetown-Abidjan-Brussel) en SN 2607 (Brussel-Frankfurt) volledig te reconstrueren. Met deze vluchten van 10 en 11 juli reisde een passagier uit Sierra Leone die besmet met het Lassavirus, via ons land naar Frankfurt. Uit voorzorg besloot de overheid om alle passagiers en personeelsleden die mogelijk contact hadden met de besmette persoon op te sporen.

Intensieve samenwerking

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid wenst alle partners te bedanken die de afgelopen week hun medewerking verleenden bij het beheer van dit incident : De gezondheidsdirecties van de Gemeenschappen, SN Brussels Airlines, de operationele diensten van de luchthaven en hun arbeidsgeneesheren, luchthavenuitbater BIAC, de reisagentschappen, de crisiscentra van binnen- en buitenlandse zaken, de medewerkers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en het UZ Antwerpen, het Sint Pietersziekenhuis Brussel, de cel beleidsvoorbereiding van Defensie, het Rijksregister en de politiediensten.

Contact voor de pers :

Jan Eyckmans
0495/25.47.24
Woordvoerder
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

URL: http://www.health.fgov.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR