Ministerie van Defensie

28-07-2006 16:30

WEEKOVERZICHT AFGHANISTAN

Op 22 juli hebben twee Nederlandse F-16âs andermaal steun geleverd aan eenheden van operatie Enduring Freedom. Dit vond plaats in het district Naw Zad in de zuidelijke provincie Helmand. De F-16âs hoefden hun wapens niet in te zetten.

In de nacht van 26 op 27 juli, tijdens een meerdaagse missie van het PRT in de provincie Baghlan, overnachtte een missieteam in het district Jelga. Rond 22.30 lokale tijd schoten onbekenden van afstand op het team. Het team vertrok hierop direct om zich te verplaatsen naar de stad Jelga. Als gevolg van duisternis en slechte weggesteldheid is tijdens die verplaatsing één van de voertuigen van de weg geraakt en in een greppel beland. Hierbij vielen geen gewonden.

Nadat de Mercedes Benz ontdaan was van essentiële uitrustingsstukken werd de rit veilig voltooid. Bij het aanbreken van de dag is ander team met bergingscapaciteit naar de plaats van het ongeval gereden. Daar bleek dat het voertuig niet te repareren en zelfs niet te bergen was. De MB is daarop vernietigd. Alle Nederlandse militairen zijn veilig teruggekeerd op de basis in Pol-e Khomri.

Het Nederlandse Rampen- en Identificatieteam dat gisteren naar Afghanistan vertrok om de slachtoffers van het helikopterongeluk van 26 juli te identificeren, is inmiddels op zijn bestemming aangekomen. Het zal vandaag nog met zijn taak aanvangen.