Snel Europese registratie baarmoederhalskankervaccin

Sanofi pasteur msd

Europese registratie eerste baarmoederhalskankervaccin binnenkort verwacht

Gardasil ontvangt een positief advies van het Europese bureau voor geneesmiddelenregistratie (EMEA)

Amstelveen, 28 juli 2006 - Gardasil, het vaccin tegen baarmoederhalskanker, heeft vandaag een positief advies gekregen voor de registratie in Europa. Verwacht wordt dat de Europese Commissie over enkele weken goedkeuring geeft voor het op de markt brengen van het vaccin. Gardasil is het eerste vaccin tegen baarmoederhals-, schaamlip- en vaginakanker in Europa en zal na registratie ook in Nederland snel beschikbaar zijn.

Het positieve advies voor registratie is afgegeven door de CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use), de wetenschappelijke commissie die binnen het Europese bureau voor geneesmiddelenbeoordeling (EMEA) de kwaliteit, veiligheid en effectiviteit van geneesmiddelen in de Europese Unie beoordeelt.

In Nederland sterft elke dag een vrouw aan baarmoederhals-, schaamlip- of vaginakanker. Baarmoederhalskanker is na borstkanker de belangrijkste doodsoorzaak door kanker onder jonge vrouwen tussen 15 en 44 jaar. Ondanks bevolkingsonderzoek (het uitstrijkje) wordt in Nederland per jaar bij 700 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker gesteld en overlijden er jaarlijks ongeveer 250 vrouwen aan deze ziekte. Per jaar wordt bovendien bij zo'n 300 vrouwen in Nederland schaamlip- of vaginakanker vastgesteld en overlijden er jaarlijks rond de 120 vrouwen aan één van deze twee vormen van kanker.

Baarmoederhalskanker wordt vrijwel altijd veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Gardasil beschermt tegen de typen 6, 11, 16 en 18 van dit virus. De typen 16 en 18 zijn verantwoordelijk voor ruim 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. De typen 6 en 11 veroorzaken ruim 90% van alle genitale wratten.
Met Gardasil kan daarom meer dan 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker voorkomen worden. Tevens biedt Gardasil bescherming tegen vergevorderde voorstadia van schaamlip- en vaginakanker en tegen genitale wratten. Gardasil is goedgekeurd voor meisjes en vrouwen van 9 tot 26 jaar en voor jongens van 9 tot 15 jaar.

Over Sanofi Pasteur MSD
Sanofi Pasteur MSD is een joint venture van Sanofi Pasteur, de vaccindivisie van Sanofi-Aventis, en Merck & Co. Inc. Sanofi Pasteur MSD is het enige bedrijf in Europa dat zich uitsluitend op vaccins richt, waarbij innovatie en expertise worden gecombineerd. Sanofi Pasteur MSD is in staat de onderzoeksexpertise van Sanofi Pasteur en Merck & Co. Inc., samen met hun teams over de hele wereld, in te zetten voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins voor Europa, met als doel de bescherming tegen andere ziekten uit te breiden en bestaande vaccins te perfectioneren voor een betere acceptatie, werkzaamheid en verdraagbaarheid van vaccinatie.

Contactpersoon
Willem van den Oetelaar
Public Affairs en PR
Sanofi Pasteur MSD
Mobiel: 06-51278990
Tel. 020 6473719
E-mail: wvandenoetelaar@spmsd.nl
Website: www.spmsd.com