Gerechtelijke organisatie

Slotervaartziekenhuis ten dele in het gelijk gesteld in budgetgeschil

Den Haag, 28 juli 2006 - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vandaag beslist op beroepen ingesteld door het Slotervaartziekenhuis te Amsterdam en door zorgverzekeraars tegen een besluit van het College tarieven gezondheidszorg (Ctg) uit 2005. Het geschil zag op het budget voor in 2003 door het Slotervaartziekenhuis geleverde zorg. Dit budget wordt vastgesteld door Ctg. De zorg komt voor rekening van de zorgverzekeraars.

Volledige zorg moet worden vergoed
Het CBb heeft Slotervaartziekenhuis op twee punten in het gelijk gesteld. Het eerste punt betreft de vraag of Slotervaartziekenhuis in haar budget voor 2003 (door middel van nacalculatie) de in 2003 geleverde zorgproductie volledig vergoed moet krijgen. Over dit budget bestond tussen Slotervaartziekenhuis en zorgverzekeraars geen overeenstemming. Ctg had de vergoeding bepaald als de productie in de tweede helft van 2002 vermeerderd met 1%. Bij Slotervaartziekenhuis was sprake van een herstelproces en daardoor was de zorgproductie toegenomen. Het CBb heeft geoordeeld dat de volledige in 2003 gerealiseerde zorgproductie voor vergoeding in aanmerking moet komen. Gelet op de rollen die zorgverzekeraars en zorginstellingen bij de totstandkoming van de tarieven (budget) hebben, hadden zorgverzekeraars de mogelijkheid om de productie in 2003 van het Slotervaartziekenhuis te beperken. Zij hadden bij hen verzekerde patiënten er op kunnen wijzen dat door het Slotervaartziekenhuis verleende zorg niet zou worden vergoed of het Slotervaartziekenhuis kunnen bewegen verdere zorgverlening in 2003 te staken. Dit hebben zij niet gedaan. Omdat het Slotervaartziekenhuis talrijke meningsverschillen over voorgaande jaren had met zorgverzekeraars vond het CBb dat van Slotervaartziekenhuis niet kon worden gevergd dat zij met hen in onderhandeling zou treden om toestemming te krijgen voor de reeds geleverde meerproductie 2003.

Hoogte loonkosten specialisten
Het tweede punt waarop het College van Beroep voor het bedrijfsleven het Slotervaartziekenhuis in het gelijk heeft gesteld betreft de voor vergoeding in aanmerking komende loonkosten voor in dienst zijnde medische specialisten. Het Ctg heeft naar het oordeel van het CBb onvoldoende gemotiveerd waarom is uitgegaan van lagere loonkosten dan die door Slotervaartziekenhuis met een accountantsverklaring zijn gesteld.

Het beroep van zorgverzekeraars is op een juridisch technisch punt gegrond verklaard. Bezwaren tegen de afwikkeling van het budget met betrekking tot 1998 had het Ctg ten onrechte ongegrond verklaard. Deze bezwaren hadden niet-ontvankelijk moeten worden verklaard omdat over de afrekening over 1998 nog geen besluit was genomen.

Voor het overige heeft het CBb de beroepen van het Slotervaartziekenhuis en de zorgverzekeraars ongegrond geoordeeld.

Het Ctg moet nu een nieuw besluit nemen waarbij wordt besloten op de twee punten die het College van Beroep voor het bedrijfsleven onjuist heeft geoordeeld.

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum actualiteit: 28 juli 2006 Naar boven