Lijst Pim Fortuyn

PERSBERICHT

Den Haag, 28 juli 2006

Van As tevreden over voortvarende aanpak politie Rotterdam-Rijnmond

LPF-Fractievoorzitter Gerard van As is blij met de aanhouding van de 25-jarige Rotterdammer die de Marokkaanse kandidate voor carnavalskoninging Lamya M'Haidra zou hebben bedreigd. Vorige week stelde Gerard van As en João Varela nog kamervragen naar aanleiding van de bedreigingen aan minister Remkes, Donner en Verdonk.

"Ik ben zeer positief over de voortvarende aanpak van de Politie in Rotterdam Rijnmond die tot de arrestatie heeft geleid, temeer daar nu gebleken is dat de verdachte ook al eerder politici heeft bedreigd", aldus van As.
Van As en Varela maakten zich zorgen over de beveiliging van het Antilliaanse ZomerCarnaval dat zaterdag in Rotterdam wordt gehouden. De afzender van de dreigmail is de mening toegedaan dat M'Haidra het moslimgeloof belachelijk maakt, doordat zij zich tijdens de straatparade door het centrum van Rotterdam schaars gekleed aan het publiek zal vertonen. Ook de sponsoren van de carnavalskoningin, de Arubaanse tweelingzusters Hernandez, hebben te maken gehad met doodsbedreigingen. Zij zouden met de Islam spotten omdat ze een moslima tot koningin hebben gekozen.

Vrijdag is Van As door het Ministerie van Algemene Zaken geïnformeerd over de arrestatie. Ook heeft de fractievoorzitter met instemming kennisgenomen van het verscherpte toezicht door de politie tijdens het ZomerCarnaval. De directe bedreiging voor de veiligheid van deelnemers en bezoekers van het festival is met de arrestatie van de verdachte weggenomen.

Schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden Van As en Varela(LPF) aan de ministers Donner van Justitie, minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie naar aanleiding van bedreigingen van de gezusters Hernandez mbt verkiezing Marokkaanse tot Carnavalskoningin.

1. Heeft u kennis genomen van het bericht in het Antilliaans Dagblad van 17 juli 2006 (zie bijlage) over de bedreiging van een van de sponsors, de onderneemsters Hernandez van de firma Nubian Queen, van het zaterdag 29 juli a.s. te houden Antilliaans Zomer Carnaval in Rotterdam?

2. Is het juist dat de bedreigingen vermoedelijk afkomstig zijn van Marokkaanse jongerengroeperingen uit Rotterdam en dat de aanleiding voor de bedreigingen gelegen is in het feit dat een Marokkaanse gekozen is tot Carnavalskoningin?

3. Wat is uw oordeel over dit voorval, mede gezien in het licht van het voorgestane integratiebeleid van dit kabinet?

4. Heeft u zich ervan vergewist dat de bedreigde personen afdoende worden beveiligd? Is er contact opgenomen met betrokkenen?

5. Lijkt het u tevens niet verstandig om te bevorderen dat tijdens de straatparade van het Zomer Carnaval van 29 juli a.s. waar ongeveer 1 miljoen toeschouwers worden verwacht, eveneens afdoende maatregelen worden genomen?
6. Bent u bereid de vragen te beantwoorden voor 29 juli a.s.?



Lijst Pim Fortuyn