Ingezonden persbericht

Persbericht

Maatregelen naar aanleiding van aanhoudende droogte

Kenmerk
ZMEM.06.0032
Datum
28 juli 2006
Doorkiesnummer
013-583 63 36
In verband met de aanhoudende droogte hebben de vakgroepen van ZLTO overleg gevoerd over te nemen acties. Er is een inventarisatie gemaakt van de problemen die zich op dit moment voordoen in zowel de vollegrondsteelten als in de veehouderij in het werkgebied van ZLTO.
In het rivierengebied worden nog geen problemen gemeld. In Zeeland zijn wel problemen en is de bereikbaarheid en kwaliteit van het water de beperkende factor.

Dierlijke sector
De vakgroep ZLTO Rundveehouderij bepleit dat het scheuren van grasland gedurende het hele jaar mogelijk wordt gemaakt om zo te voorkomen dat twee seizoenen verloren gaan. Op veel rundveehouderijbedrijven in Midden- en Oost Brabant sterft namelijk het grasland af vanwege het niet kunnen beregenen, of het simpele feit dat men onvoldoende capaciteit heeft om te beregenen vanwege de uitzonderlijke droogte.
Ook wordt actie ondernomen voor de insectenbestrijding in de (intensieve) veehouderij. Er is een gebrek aan toegelaten bestrijdingsmiddelen voor vliegen en daasvliegen.
ZLTO vraagt aandacht voor het beregenen van grasland in de maanden juni en juli. Met ingang van 2007 komt deze mogelijkheid te vervallen. ZLTO acht dit niet verantwoord gezien de toename van lange droogteperioden in de laatste jaren.

Plantaardig
Tevens vraagt ZLTO bij de provincie aandacht voor startende ondernemers en groeiende bedrijven die behoefte hebben aan een beregeningsput of uitbreiding ervan.
Met het oog op de toekomst en de toenemende droogte moet de discussie worden verstevigd over het aanleggen van retentiebekkens en andere maatregelen waardoor watervoorraden kunnen worden aangelegd voor perioden van schaarste. Daarin kan in periodes van overvloed een voorraad worden aangelegd voor periodes van schaarste.

Contractteelt
De ZLTO vakgroepen Vollegrondsgroenten en Akkerbouw nemen contact op met de verwerkers van aardappelen in industriegroenten om te praten over de overmachtsituatie die ontstaan. In de contractteelt voor aardappelen en industriegroenten kunnen zich problemen voordoen als het aantal gecontracteerde tonnen niet gehaald wordt.
De leden worden gevraagd om middels de ZLTO Infolijn kenbaar te maken of zij inderdaad tekorten verwachten.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland.
De ZLTO heeft zo'n 19.000 leden die ruim 12.000 agrarische bedrijven vertegenwoordigen.

Noot voor de pers: voor meer informatie ZLTO iinfolijn 0900-235 95 86

---- --