Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

IJsbrand op koers naar negentiende titel

28/07/2006

Beekbergen, 28 juli 2006
Na het eerste onderdeel van de Nederlandse titelstrijd voor vierspanrijders gaat IJsbrand Chardon (Den Hoorn) aan de leiding. Daarnaast gaat hij ook aan de leiding van de gehele wedstrijd, maar de Den Hoorner wist in de dressuur geen grote voorsprong op te bouwen. De Zwitser Werner Ulrich volgt op 0.4% en dat betekent dat Chardon in de marathon tot het uiterste moet gaan om de internationale wedstrijd op zijn naam te schrijven.

Chardon zelf was goed te spreken over zijn rit. "Het ging naar mijn gevoel heel lekker en ontspannen en volgens mij had de voorsprong op Ulrich best groter mogen zijn. Wat je als Nederlander in eigen land steeds weer overkomt bij je landslieden die in de jury zitten is dat ze je niet de waardering geven waar je eigenlijk recht op hebt". IJsbrand Chardon doelde daarmee op de Nederlandse juryleden König en Bonhof, die hem als tweede en derde hadden geklasseerd en Ulricht als eerste. Dat leek niet een geheel terecht verwijt aan de beide heren, ook al omdat het Britse jurylid Brownlie IJsbrand ook als derde had geplaatst. De twee andere buitenlandse juryleden, Vetter en Cazas, plaatsten Chardon wel als eerste.

Wat bij IJsbrand Chardon en zijn vierspan paarden opvallend goed ging was de verzamelde draf, die mooi ontspannen werd getoond. Daarnaast gingen de onderdelen halt houden en het achterwaarts gaan perfect. "Ze stonden als een blok en reageerden perfect op de aanwijzingen, waardoor ze ook weer als een eenheid vertrokken", lachte IJsbrand breed.
Chef d'equipe Edithe van Roosmalen was ook zeer te spreken: "Naast Chardon hebben alle Nederlandse koetsiers het heel goed gedaan, want we hebben maar liefst vijf Nederlandse menners bij de eerste tien in het klassement!".

Op zaterdag staat de marathon op het programma en de vierspanrijders roemen de fairheid van de zeven hindernissen die overwonnen moeten worden. Vanaf ongeveer 13.00 uur vertrekken de eerste vierspannen in de wedstrijd, die wordt verreden op de terreinen van het Riant Equestrian Centre in Beekbergen. Voordat de grote kanonnen vertrekken hebben de tweespannen en de pony vierspannen reeds de gehele marathon gereden. De drie koetsiers die voor de Nederlandse Antillen uitkomen hebben een iets minder goede dag gehad. Bert Brans staat met een 27ste klassering het hoogste in het 36 deelnemers tellende veld.

bron: KNHS, Jacob Melissen