Skatebond Nederland
Persbericht Skate Bond Nederland
www.skatebond.nl

Europees kampioenschap skeeleren, Cassano d'Adda (Italië), 1e dag weg, 28 juli 2006

Elma de Vries pakt zilver op puntenkoers EK

Elma de Vries heeft vanavond zilver gewonnen in de 10 km puntenkoers op de weg op het Europees kampioenschap. Het is de tweede medaille voor Nederland na De Vries' brons op de 500 m. De Vries moest het alleen afleggen tegen de Duitse sprintster Jana Gegner, die het goud pakte. "Hier ben ik ook blij mee," aldus de 23-jarige uit het Friese Haule. De Belgische Nele Armée legde beslag op brons.

Ronald Mulder uit Zwolle werd knap vierde op de 200 m sprint. Bianca Roosenboom uit Kampen eindigde op deze afstand als junior zeer verdienstelijk op de vijfde plaats. Beiden reden een nationaal record. In de 10 km puntenkoers voor de mannen richtten de Nederlanders zich op een mogelijke medaille voor Arjan Smit, maar dat bleek er niet in te zitten. Hij eindigde rond de vijftiende plek: "Ik baal enorm."

Op het zeer snelle wegparcours van 400 meter, dat kwalitatief kan wedijveren met bijvoorbeeld dat in Padua waar records zijn gereden, verdiende Elma de Vries haar zilveren plak met hard werken. Ze pakte in het begin een paar punten, probeerde een keer weg te rijden en moest daarna herstellen in het peloton. Ze leek zelfs even in de problemen te komen, maar herpakte zich toen de Belgische Nele Armée en Hilde Goovaerts probeerden te ontsnappen. De Vries hielp eraan mee het gat dicht te rijden. In de voorlaatste twee ronden demarreerde De Vries, waarmee ze weer twee sprints won. In de laatste bocht werd ze teruggepakt door het sprintende peloton, ze eindigde als zevende in de eindsprint. "Ik had erop getraind een paar ronden achter elkaar maximaal te rijden," aldus De Vries. "Bij mijn laatste demarrage dacht ik: als ik een groot gat sla, red ik het misschien om tot het eind vooruit te blijven. En anders verzamel ik toch twee punten. Het was mijn laatste kans. Ik wilde in het peloton herstellen voor de eindsprint, maar ja, dat wilde iedereen." De Vries had eerder op de avond besloten niet van start te gaan op de 200 m om een gevoelige lies niet te forceren.

Ronald Mulder begroette zijn vierde plek met gemengde gevoelens. "Vooraf had ik voor deze uitslag getekend, maar als je er zo dichtbij zit hoop je toch wel erg op een medaille," aldus de 20-jarige Zwollenaar, die ook twee vijfde plaatsen in de wacht sleepte (300 en 500 m piste). Het verschil met nummer drie was iets meer dan tweetiende seconde. Mulder realiseerde zich dat hij drie sprintkanonnen voor zich had: de ongenaakbare Gregory Duggento (Italië), die al jaren domineert op de sprint, de Belg Wouter Hebbrecht die zijn tweede zilver pakte, en Marco Falcone (Italië). Mulder: "Dat zijn de echte specialisten. Misschien moet ik nog meer specialiseren." Karlo Timmerman (Staphorst) en Michel Mulder (Zwolle) kwalificeerden zich niet bij de eerste twaalf.

Bianca Roosenboom toonde zich tevreden met de vijfde plaats. "Het is een mooie klassering en een dik persoonlijk record. Ik wilde als junior graag laten zien dat ik meekan met de senioren. Van mijn voet heb ik gelukkig vrijwel geen last meer." Eerder in de week kampte Roosenboom met pijn aan de middenvoetsbeentjes.
Het erepodium op de 200 m bij de vrouwen was weer geheel Italiaans, met dezelfde drie vrouwen die ook op de 300 m op de piste domineerden. Nicoletta Falcone reed een Europees record in 18.504. Laura Orru en Erika Zanetti pakten zilver en brons. Daarentegen stonden op de puntenkoers geen Italiaansen op het podium.

Arjan Smit leek zijn puntenkoers goed te beginnen. Met hulp van Roy Boeve (Kampen) en Emiel Blauw (Roden), die een paar keer op kop reden om het tempo hoog te houden, sprintte Smit een aantal keren mee voor de punten, maar hij werd steeds tweede. Alleen de eerste krijgt 1 punt en in de eindsprint krijgen de eerste drie 3, 2 en 1 punt. Smit was ook een keer weg met een groepje van vier, maar het peloton kwam terug. Daarna demarreerde de Fransman Grandgirard en vervolgens ging daar een Sloveen overheen, die ook een paar punten pakte. "Als hij dat kon, moest ik het toch ook kunnen," aldus Smit, die een specialist op de puntenkoers genoemd mag worden met drie Europese medailles en één op het WK in 2002. Smit: "Ik ben erg teleurgesteld. Ik heb heel hard aan mijn snelheid gewerkt en er veel energie in gestoken. In principe start ik voor een podiumplaats. Dan móet je onderweg sprinten voor punten, en dat heb ik gedaan. Ook in de laatste ronden kun je met een paar punten nog ver komen, maar het zat er niet in. De laatste paar ronden ging het heel hard." De Fransman Yann Guyader pakte zijn tweede gouden plak dit toernooi. Eerder won hij de punten/afvalkoers op de piste.
Arjan Smit heeft ervoor gekozen alleen de puntenkoers op de weg en de marathon te rijden. Morgen gaat hij niet van start.

De omstandigheden zijn nu gunstiger dan eerder in de week: het is bewolkt en niet meer zo warm.
Vandaag zijn ook de laatste rijders gearriveerd voor de marathon op zondag: Arjan Mombarg (Vorden), Gary Hekman (Gramsbergen), Jan van Loon (Haule) en Jannitta Spigt (Ede).

Uitslagen:

200 m mannen:
1. Gregory Duggento, Ita, 16.479
2. Wouter Hebbrecht, Bel, 16.798
3. Marco Falcone, Ita, 16.837
4. Ronald Mulder, Zwolle, 17.041

200 m vrouwen:
1. Nicoletta Falcone, Ita, 18.504 (Europees record)
2. Laura Orru, Ita, 18.605
3. Erika Zanetti, Ita, 18.616
4. Jana Gegner, Dui, 18.988
5. Bianca Roosenboom, Kampen, 19.411
6. Sheila Posada, Spa, 19.46
7. Aurélie Duchemin, Fra, 19.582
8. Tatiana Magadan, Spa, 19.86
16. Carin Ketellapper, Wolvega, 20.521

10.000 m puntenkoers mannen:
1. Yann Guyader, Fra, 14.18,56, 6 pnt
2. Fabio Francolini, Ita, 4 pnt
3. Alain Gloor, Zwi, 3 pnt

10.000 m puntenkoers vrouwen:
1. Jana Gegner, Dui, 5 pnt
2. Elma de Vries, Haule, 4 pnt
3. Nele Armée, Bel, 4 pnt
4. Sandra Gomez, Spa, 3 pnt
5. Nadine Gloor, Zwi, 3 pnt
6. Laura Lardani, Ita, 3 pnt
7. Simona di Eugenio, Ita, 3 pnt
8. Aurélie Duchemin, Fra, 1 pnt
16. Anniek ter Haar, Dedemsvaart
20. Mariska Huisman, Andijk

Volledige uitslagen: http://www.fihp.org/corsa/, kijk bij 'Risultati'