Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
MET 300 LANGS DE MUUR...

Renger van der Zande's eerste race op ovalbaan EuroSpeedway Lausitz

KLETTWITZ, 26 JULI 2006 - Renger van der Zande staat aan de vooravond van een hoge snelheid oval avontuur. De Nederlander rijdt dit weekend voor de eerste keer in zijn autosportcarrière op de bekende ovalbaan van de EuroSpeedway Lausitz! De races die aanstaande zaterdag en zondag hier in voormalig Oost Duitsland worden verreden, vormen niet alleen het onbetwiste hoogtepunt in het Recaro Duitse Formule 3 kampioenschap maar ook in het seizoen van de snelle Go-Fast rijder!

Ovalracen is een vak apart. Elke coureur die aan deze ovalrace zal deelnemen, wordt met een stoomcursus voor het grote werk klaargemaakt. Ook Renger, rookie in de Formule 3, moet in slechts twee dagen zijn superspeedway licentie zien te halen. Vandaag nog zat Renger samen met zijn 'spotter' in de schoolbanken om de theorie van het kombaan racen te meester te worden. Morgen zal de jonge professional van Seyffarth Motorsport de theorie in de praktijk moeten brengen, met een eerste test op de baan. Hij en zijn spotter worden dan beoordeeld op de discipline in hun samenspel. De spelregels staan centraal. Niet goed, geen Oval licentie. Renger, die persoonlijk gesteund wordt door DaimlerChrysler Nederland, heeft reeds in een Playseat van zijn nieuwe sponsor veel racegames op de Playstation gedaan om de ovalrace onder de knie te krijgen.

Het racen op ovals is vooral zeer populair in Amerika. In de IRL Series, met onder andere de beroemde race op Indianapolis, worden bijna alle races op ovalbanen gehouden. Ook in de Recaro Formule 3 Cup zullen waanzinnige snelheden van meer dan 300 kilometer per uur worden bereikt. De 'spotter' is daarbij van cruciaal belang in het gehele samenspel. De 'spotter' zit hoog in de tribune en geeft via de boordradio instructies aan de rijder over de lijnen en de slipstream die gereden moet worden. In feite kan de rijder bij deze snelheden nauwelijks links of rechts kijken en is dus volledig afhankelijk van de instructies van zijn spotter. Één foute manoeuvre en de rijder is zijn auto kwijt en eindigt in een carambole tegen de scheidingsmuur. Renger kijkt met veel vertrouwen uit naar zijn nieuwe avontuur...

Renger: "Compleet waanzinnig! Het hele evenement is Amerikaans aangekleed, met cheerleaders enzovoort. Het zal een onwijze kick geven om aan deze ovalrace mee te mogen doen! Het wordt mijn eerste ervaring om continu met 300 kilometer per uur rondjes langs de muur te rijden. Ik zal dit weekend mijn stinkende best moeten doen om via een spotter een race te moeten rijden. Op zijn aanwijzingen weet ik precies waar ik me bevind in het complete veld en waar ik moet inhalen of juist van mijn gas moet afgaan. Het is heel belangrijk dat ik de auto in een gevecht continu op de baan weet te houden, want een moment van onoplettendheid en je vliegt er keihard af. Ik ga er 200% voor om hier een goed resultaat neer te zetten! Go for it!!

Tijdschema, ronde 13 & 14 Recaro Formule 3 Cup Lausitz:

Zaterdag, 29 juli 2006:
12:35 - 13:05 h Qualifying 1
15:40 - 15:50 h Warm-Up
16:05 - 16:35 h Race 1

Zondag, 30 juli 2006:
08:00 - 08:30 h Qualifying 2
13:40 - 13:50 h Warm-Up
14:00 - 14:40 h Oval-Show
14:40 - 15:10 h Race 2

NIEUWS en FOTO'S worden aangeboden door INSIGHT F1 MOTORSPORT REPORT. Voor meer informatie of fotografisch materiaal verwijzen we u graag naar Renger van der Zande's officiële website www.rengervanderzande.com of kunt u contact opnemen met Roelof Oosterhuis (+ 31 652 056 637 / media@insightf1.com).