Afdeling Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 28-07-2006

Televisie

TWEEVANDAAG

Uitzending zaterdag 29 juli

Nederland 2 - 17.58 uur

LET OP: EMBARGO TOT ZATERDAG 29 JULI
18.30 UUR

ENQUETE TWEEVANDAAG: 55 PLUSSERS WILLEN BEVOLKINGSONDERZOEK

ERASMUS MC: DOORBRAAK IN PROSTAATKANKER

Times New Roman

Uit een groot onderzoek onder 42.000 mannen in Rotterdam en omgeving blijkt dat een operatie bij prostaatkanker vaak niet nodig is. In tenminste 30 procent van de gevallen is een chirurgische ingreep niet nodig.

Onderzoeker Stijn Roemeling meldt dit zaterdag in het actualiteitenprogramma TWEEVANDAAG: "Wij hebben een methode ontwikkeld om de gevaarlijke en de minder gevaarlijke prostaatkanker te herkennen. In tenminste 30 procent van de gevallen hoeven we niet te opereren. De man wordt er oud mee, sterft er niet aan, maar sterft er mee."

Uit een enquête onder 12.000 mannelijke deelnemers aan het TweeVandaag Opinie Panel blijkt dat 93 procent van de mannen ouder dan 55 jaar voor een bevolkingsonderzoek is. Over alle leeftijdsgroepen genomen is 87 procent voor een landelijke screening op prostaatkanker.

De leider van het Erasmus MC-onderzoek en autoriteit op het gebied van prostaatkanker noemt de ontdekking "een doorbraak".

Het type prostaatkanker wordt nu aangetoond door middel van een bloedtest. In de toekomst wordt daar een aantal onderzoeken aan toegevoegd. Uit de prostaat worden soms tot 12 biopten (weefselstukjes) geprikt. Zo kan nauwkeurig worden nagegaan of de prostaatkanker al dan niet gevaarlijk is.

De resultaten zullen in een toonaangevend Amerikaans medisch blad over urologie worden gepubliceerd.

Wanneer bij een man kanker in de prostaat wordt ontdekt is het wegnemen of bestralen van de prostaat nu nog standaard. Het betekent vaak dat de man daar blijvende gevolgen van ondervindt. Vaak treedt incontinentie en impotentie op. Dat kan nu dus tenminste in 1 van de 3 gevallen worden voorkomen door afwachtend beleid. De man blijft onder controle, als behandeling noodzakelijk is zal dat worden gedaan.

Het onderzoek in Rotterdam loopt al 10 jaar. Doel is om na te gaan of er op een verantwoorde manier begonnen kan worden met een landelijk bevolkingsonderzoek. Met deze ontdekking is dit een stuk dichterbij gekomen, denkt hoogleraar Fritz Schroder.

TWEEVANDAAG staat zaterdag geheel in het teken van de ontdekking.

Het Erasmus MC verwacht na de uitzending veel reacties. Om die op te kunnen vangen is voor aanstaande maandag een speciaal telefoonteam samengesteld.

Voor meer informatie: www.tweevandaag.nl. Times New Roman