Rode Kruis Belgie


Rode Kruis-Vlaanderen zendt 20 ton kant-en-klare maaltijden naar Libanon

Rode Kruis-Vlaanderen zond vandaag, zaterdag 29 juli, bijna 40.000 kant-en-klare maaltijden per vliegtuig naar Libanon. Het vliegtuig vertrok vanuit Oostende, en vliegt naar Cyprus (Larnaca). Daar bevindt zich een regionaal logistiek centrum van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC), dat de hulpverlening in Libanon coördineert en zal zorgen voor de verdeling van de maaltijden in Libanon.

Rode Kruis-Vlaanderen heeft voor deze actie 100.000 euro vrijgemaakt uit zijn noodhulpfonds. Op 1 juni maakte Rode Kruis-Vlaanderen al 100.000 euro van zijn noodhulpfonds over aan de Palestijnse Rode Halve Maan die zorgt voor de evacuatie en verzorging van gewonden, onder meer in de Gazastrook.

Ondertussen op het terreinâ¦

De voedselvoorraden in zuidelijk Libanon raken stilaan uitgeput. Rode Kruis-Vlaanderen reageert daarom op de oproep van het Internationale Rode Kruiscomité, dat het voedsel ter plaatse verdeelt.

Het Libanese Rode Kruis, dat zich al voor de 15e opeenvolgende dag in hoogste staat van paraatheid bevindt, heeft sinds het begin van het conflict 571 slachtoffers behandeld en geëvacueerd. Het vervoerde 2.298 mensen die medische verzorging nodig hadden. De negen bloedbanken van het Libanese Rode Kruis voorzagen ziekenhuizen en gezondheidscentra van 644 eenheden bloed.

Ongeveer 150.000 mensen zijn gevlucht naar Syrië. Een derde van hen is in transit, op weg naar andere landen. De Syrische Rode Halve Maan zorgt non-stop voor de opvang van mensen die de grens oversteken. Vrijwilligers en personeelsleden verdelen water en eten, en nemen contact op met achtergebleven familieleden indien nodig.

Mechelen, 29 juli â06