Skatebond Nederland
Europees kampioenschap skeeleren, Cassano d'Adda (Italië), 2e dag weg, 29 juli 2006

Brons voor aflossingsploeg EK met Timmerman, Horsten, Michel Mulder

De Nederlandse mannenploeg heeft vanavond brons behaald op de 5000 m afvalkoers op het EK op de weg. Het was de eerste medaille voor alle drie: Karlo Timmerman (Staphorst), Michel Mulder (Zwolle) en Mark Horsten (Haulerwijk). Daarmee is de medaillestand voor Nederland komen te staan op drie, na het zilver en brons voor Elma de Vries. Vierde plaatsen waren er vanavond voor zowel Ronald Mulder (Zwolle) als Elma de Vries (Haule) op de 500 m. Bondscoach Albert Bakker is gematigd tevreden. "Ik had gehoopt op een paar medailles meer. Het was een aantal keren 'net niet', we misten dat beetje geluk. De hitte was slopend. Buiten dat ligt de basissnelheid van de Italianen en de Fransen toch iets hoger. Wij zijn in Nederland een beetje eenzijdig bezig met voornamelijk marathons."

Het tempo op het gladde wegparcours lag enorm hoog. De 14.18,56 van de 10 km punten/afvalkoers van de mannen gisteravond was een wereldrecord, evenals de tijd bij de vrouwen. Het vorige 10 km-record stond op naam van Chad Hedrick in Padua met 14.25. Verder waren er tal van landen- en persoonlijke records. De succesvolste rijder tot nu toe is de Fransman Yann Guyader met vier keer goud, gevolgd door de Italiaan Patrizio Triberio met drie keer goud op de piste.

Ronald Mulder (20) was tot nu toe, met de marathon morgen nog te gaan, de succesvolste bij de mannen met twee vierde en twee vijfde plaatsen. "Vooraf zou ik daarvoor hebben getekend," aldus Mulder. "Maar ik zou die klasseringen wel willen inruilen voor één medaille. Vergeleken met vorig jaar ben ik goed vooruit gegaan, toen was mijn beste uitslag zesde." Zijn tweelingbroer Michel: "Wij moeten het afleggen tegen pure specialisten. Vergeleken met hen zijn wij nog niet specialistisch genoeg bezig. Maar we willen ook plezier houden in de sport en ons niet volkomen isoleren van de andere jongens, en dat betekent dat we ook langere wegwedstrijden rijden." De bronzen plak op de aflossing had volgens Michel Mulder zilver moeten zijn. "Het ging een paar keer niet goed met de aflossing door een te groot verschil in snelheid. Daardoor kwam Karlo in de laatste ronde niet helemaal goed op koers." De sprint om de derde plaats eindigde in een zeer close stretchfinish tussen Timmerman en een Zwitser, maar de Zwitserse ploeg werd gediskwalificeerd wegens handtastelijkheden in de laatste ronde.

Elma de Vries kon leven met haar vierde plaats op de 500 m. "Mijn start was goed. Maar ik kon niet op tegen drie Italiaansen. Ik had gehoopt er minstens één te passeren." De Vries reed na de start op de derde plek achter twee Italiaansen, waarna de derde buitenom kwam. De Vries zag niet hoe ze het anders had kunnen doen: "Als ik zelf vroeg op kop ga zitten komen ze er met hun drieën overheen."

Sjoerd Huisman (Andijk) was enigszins teleurgesteld over zijn achtste plaats op de 20 km afvalkoers. "Ik kreeg tijdens de wedstrijd last van mijn maag en steken in mijn zij bij het inademen. Ik ben niet helemaal te spreken over het eten hier." Emiel Blauw en Mark Horsten werden 12e en 13e.
Bij de vrouwen begon het tijdens de afvalkoers licht te regenen. Het parcours werd niet echt glad, zodat de wedstrijd doorging. Voor het eind van de race hield het alweer op en het vocht verdampte snel in de warmte, maar Elma de Vries besloot toch het voortijdig voor gezien te houden. Ze stapte uit om zich te sparen voor de 500-meterfinale, die ze kort daarna nog te doen had. Normaliter zou die eerst worden verreden, maar de tijden werden aangepast op verzoek van het Italiaanse televisiestation RAI, dat rechtstreeks uitzond. Mariska Huisman kwam ten val en Anniek ter Haar bereikte de 18e plaats.
Door de aanpassing van het programma werd in een laat stadium besloten dat Karlo Timmerman en Mark Horsten met Michel Mulder de aflossingswedstrijd zouden rijden, in plaats van Ronald Mulder en Sjoerd Huisman, die er respectievelijk net de 500 m en 20 km op hadden zitten.

Uitslagen:

5000 m aflossingskoers mannen:
1. Frankrijk, 14.24,37
2. Spanje, 14.24,60
3. Nederland, 14.25,22 (Karlo Timmerman/Michel Mulder/Mark Horsten)
4. Finland
5. Italië
Gediskwalificeerd: Duitsland, Zwitserland

5000 m aflossingskoers vrouwen:
1. Frankrijk, 15.26,68
2. Duitsland
3. Italië
4. België (Nele Armée/Hilde Goovaerts/Suzanne Van Praet)
5. Zwitserland
6. Nederland, 15.28,117 (Elma de Vries/Bianca Roosenboom/Mariska Huisman)
Gediskwalificeerd: Spanje

500 m mannen:
1. Thomas Boucher, Fra, 39.683
2. Raphael Pfulg, Zwi, 39.707
3. Claudio Naselli, Ita, 39.709
4. Ronald Mulder, Zwolle, 39.956
5. Martin Matyk, Dui
6. Gregory Duggento, Ita
7. Matthias Schwierz, Dui
8. Michel Mulder, Zwolle, 39.927
9. Karlo Timmerman, Staphorst, 39.969
10. Daniel Zschätzsch, Dui

500 m vrouwen:
1. Erika Zanetti, Ita, 44.283
2. Laura Orru, Ita, 44.396
3. Nicoletta Falcone, Ita, 44.441
4. Elma de Vries, Haule, 44.471
5. Sheila Posada, Spa
6. Britta Vantournhout, Bel
7. Bianca Roosenboom, Kampen, 46.079
8. Aurélie Duchemin, Fra
9. Tina Strüver, Dui
10. Katja Ulbrich, Dui
21. Carin Ketellapper, Wolvega, 47.327

20 km afvalkoers mannen:
1. Yann Guyader, Fra, 30.08,40
2. Fabio Francolini, Ita
3. Matteo Amabili, Ita
4. Ferre Spruyt, Bel
5. Pierdavide Romani, Ita
6. Garikoitz Lerga, Spa
7. Baptiste Grandgirard, Fra
8. Sjoerd Huisman, Andijk
9. Christian Hartz, Den
10. Benjamin Douchin, Fra
12. Emiel Blauw, Roden
13. Mark Horsten, Haulerwijk

20 km afvalkoers vrouwen:
1. Angèle Vaudan, Fra, 33.04,54
2. Laura Lardani, Ita
3. Giovanna Turchiarelli, Ita
4. Sandra Gomez, Spa
5. Nadine Gloor, Zwi
6. Hilde Goovaerts, Bel
18. Anniek ter Haar, Dedemsvaart
20. Mariska Huisman, Andijk
24. Elma de Vries, Haule

Volledige uitslagen: http://www.fihp.org/corsa/, kijk bij 'Risultati'