Politie Groningen

Minderjarigen plegen diverse diefstallen

Winschoten, 31-07-2006 o De politie heeft half juli twee jongens uit Winschoten, 13 en 14 jaar, aangehouden. De minderjarigen worden verdacht van diefstallen, inbraken en vernielingen gepleegd in Winschoten en Groningen. Inmiddels zijn vijftien zaken opgelost. De strafbare feiten zijn gepleegd in juni en de eerste helft van juli.

Strafbare feiten

De jongens hebben zich schuldig gemaakt aan diefstal van diverse fietsen en bromfietsen. Zo zijn er in Winschoten aan de Jachtlaan, Vossenkamp en Wezellaan (brom)fietsen gestolen. Ook op het Stationsplein en het Hanzeplein in Groningen hebben de jongens fietsen weggenomen. Daarnaast hebben de jongeren in Winschoten meerdere frontjes van autoradios gestolen. Aan de Kloosterlaan in Winschoten zijn autos door de minderjarigen vernield. Naast diefstal hebben de jongens ook inbraken gepleegd in een kamer aan de Haydenlaan in Groningen en in een houten huisje in Winschoten nabij het Winschoterdiep.

Verdachten

De politie is de verdachten op het spoor gekomen op basis van diverse getuigenverklaringen en de kennis van de jeugdagent. Beide verdachten waren bekenden van de politie. De aangehouden verdachten zijn beiden in bewaring gegaan. De meeste strafbare feiten hebben de verdachten samen gepleegd. Daarnaast heeft de 13-jarige ook een aantal feiten alleen gepleegd. De 14-jarige is inmiddels naar huis gestuurd. De 13-jarige zit nog vast. Nader onderzoek naar de gestolen goederen en eventuele helers volgt.

Aangifte doen heeft zin

Alle gestolen goederen zijn in beslag genomen en indien mogelijk teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars. De politie heeft echter meer goederen aangetroffen dan dat er aangiften zijn. Aangifte doen heeft wel degelijk zin. In dit geval kan het er toe leiden dat een eigenaar gestolen goederen toch terug krijgt. Als mensen denken dat zij de afgelopen periode het slachtoffer zijn geworden van de jeugdigen, dan kunnen zij alsnog aangifte komen doen bij de politie. De politie heeft de burger hard nodig bij het oplossen van misdrijven.