ECN

o Mei 2006 o Juni 2006 o Juli 2006 # ECN lanceert eerste Nederlandse waterstofauto # Offshore windturbines in mini uitvoering getest # Volwaardig ECN laboratorium stimulans voor polymere zonnecel # Energiecentrales: 90 procent minder uitstoot # Alternatieve interconnectie voor zonnecellen # Recent gepubliceerde rapporten

Juli 2006

ECN laat eerste Nederlandse waterstofauto rijden

ECN heeft de eerste auto met Nederlands brandstofcelsysteem gerealiseerd. Het hart van het systeem, de PEM-brandstofcel en het waterstofsysteem, zijn volledig in Petten ontwikkeld. De auto is een aangepaste versie van een bestaand elektrisch voertuig, de door Daimler Chrysler vervaardigde GEM.

Offshore windturbines in mini-uitvoering getest

Hoe test je windstromen op zee als er nog geen turbines staan? Op het ECN Windturbine Testpark in de Wieringermeer worden tien 'mini'-windturbines in een windparkopstelling geplaatst. Deze kleine schaalmodellen zullen worden gebruikt om te onderzoeken hoe windmolens in grote offshore windparken op elkaar reageren.

Volwaardig ECN laboratorium stimulans voor polymere zonnecel

Na een grondige aanpassing van het zonnecellaboratorium van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), gaat het onderzoek aan polymere -of 'plastic'- zonnecellen met rasse schreden verder. Het onderzoek heeft als doel het verhogen van het energie-conversierendement van deze zonnecellen en schaalvergroting. Om dit doel te bewerkstelligen ontwikkelt ECN samen met partners, nieuwe materialen, fabricagemethoden en fundamentele kennis. De ECN laboratoriuminfrastructuur is nu geschikt om state-of-the-art polymere zonnecellen te maken en te karakteriseren.

Energiecentrales: 90 procent minder uitstoot

Onderzoekers van ECN krijgen een belangrijke rol in het internationaal samenwerkende consortium CACHET, dat methodes zal ontwikkelen om tegen zo laag mogelijke kosten, CO2 af te vangen en veilig ondergronds op te slaan. Het driejarig project wordt deels gefinancierd door de Europese Commissie en heeft als doel om technologieën te ontwikkelen die broeikasgasemissies van energiecentrales met 90 procent kunnen reduceren.

Alternatieve interconnectie voor zonnecellen

In de race naar lage kosten worden silicium zonnecellen steeds dunner. Het zonder breukverlies hanteren en bewerken van grote plakken silicium met een dikte van slechts 0,15 millimeter is echter een enorme uitdaging. Met name de stap waarbij kant-en-klare cellen elektrisch met elkaar worden verbonden om daarna in een zonnepaneel te worden gemonteerd, is kritisch. Binnen het Europese project CrystalClear is ECN onder meer verantwoordelijk voor het oplossen van deze, inmiddels zeer actuele, problematiek.

Recent gepubliceerde rapporten

De resultaten van onderzoek bij ECN worden in ECN-rapporten of als artikelen in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd. Verder worden presentaties, gegeven op internationale conferenties en symposia, integraal gepubliceerd. In juni en juli 2006 zijn de volgende rapporten en artikelen gepubliceerd.

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Postbus 1, 1755 ZG Petten, tel. 0224 56 4949, info@ecn.nl