GroenLinks

GroenLinks veroordeelt Nederlandse passiviteit in Midden-Oosten

31 juli 2006

De situatie in het Midden-Oosten loopt steeds verder uit de hand. Dagelijks groeit het aantal burgerslachtoffers. De verwoestingen nemen toe. Elke dag raakt een duurzame vrede verder uit het zicht. GroenLinks vindt dat Nederland zich veel actiever moet opstellen om deze geweldsspiraal te keren.

Morgen vergaderen de Europese ministers over een oplossing. De Nederlandse bijdrage blinkt uit door passiviteit. Minister Bot heeft vandaag zijn inbreng aan de Kamer gestuurd. Zijn bijdrage past op één vakantiekaartje. GroenLinks verwacht een veel actievere opstelling van de Nederlandse regering. Daarom heeft GroenLinks verzocht om de Kamer de gelegenheid te geven schriftelijk te reageren op de Nederlandse inzet. Het reces mag geen belemmering zijn om de minister te controleren.

De Nederlandse regering wil een actieve rol voor de Europese Unie, maar zegt niet hoe die er uit moet zien. Er spreekt geen enkel gevoel van urgentie uit het optreden van minister Bot. In de brief wordt geen woord gewijd aan de vele burgerslachtoffers bij de Israëlische bombardementen op Qana. Nederland spreekt zich ook niet uit over een onmiddellijk staakt-het-vuren of over de verdere vredesvoorstellen van Kofi Annan

GroenLinks vindt dat de Nederlandse bijdrage moet bestaan uit de volgende punten:

1. Een veroordeling van alle militaire acties waarbij burgerslachtoffers vallen. Er dient een onafhankelijk internationaal onderzoek te komen naar de burgerslachtoffers in Qana.
2. Een onmiddellijk staakt-het-vuren. Dit is essentieel voor elke duurzame oplossing: er ontstaat geen vrede tussen de bommen.
3. Steun voor de vredesvoorstellen van Kofi Annan, inclusief een internationale vredesmacht zodra de bombardementen zijn gestaakt.
4. Een beëindiging van de wapentransporten naar het Midden-Oosten. Nederland mag geen wapens doorvoeren naar conflictgebieden.

Farah Karimi

«