Ingezonden persbericht



- P E R S B E R I C H T -

WOONSTRIJD!-actie in Utrecht - Vismarkt gekraakt tegen het kraakverbod

UTRECHT - zaterdag 5 augustus 2006, vandaag strijkt actiegroep WOONSTRIJD! neer in Utrecht. Uit protest tegen het plan om een algeheel kraakverbod in te voeren is het pand aan de Vismarkt 4 opnieuw gekraakt. Opnieuw gekraakt en opnieuw uit protest tegen een kraakverbod. In 1993 werd dit pand ook gekraakt en ook destijds was dat als actie tegen de plannen van de toemalige regering (Lubbers III) om een kraakverbod in te voeren. In die tussentijd hebben er eerst 12 jaar lang krakers in gezeten en daarna heeft het pand het laatste jaar weer leeggestaan.

Vorige week is actiegroep WOONSTRIJD! In Leiden gestart met een actietour door Nederland. De tour is een protest tegen de plannen voor een kraakverbod. Kort voor het zomerrecces, en de val van Balkenende II, heeft het kabinet aangegeven een algeheel kraakverbod door te willen drukken. Tegen dit plan is al veel weerstand gekomen. Een groot aantal gemeenten (waaronder Utrecht), maatschappelijke organisaties, huurdersverenigingen en politieke partijen hebben zich inmiddels uitgesproken tegen een kraakverbod. De landelijkeactie tour moet dit protest kracht bij zetten.

Her vandaag gekraakte pand (Vismarkt 4) is dus al tweemaal eerder gekraakt geweest en in april vorig jaar ontruimd. In de daaropvolgende 16 maanden is het pand uitgesloopt, onbewoonbaar gemaakt en verkrot. Gezien de ligging en de historie van het pand is de bestuurlijke druk die vanuit het college van B&W op de eigenaar wordt uitgeoefend bijzonder hoog. Toch concludeert wethouder Bosch op 12 juli 2006: " Tot dusver zijn er geen spectaculaire werkzaamheden in het pand waarneembaar geweest." Sinds de ontruiming is er niets met het pand gebeurt om gebruik mogelijk te maken. De gemeente is daarom van plan een onteigeningsprocedure te starten.

Duidelijk mag zijn dat in deze situatie kraken verre te prefereren valt boven de huidige situatie. "Wij zullen er in ieder geval voor zorgen dat de voorkant van het pand weer toonbaar wordt. " aldus kraker Rogier. Op het moment dat een onwelwillende eigenaar een pand leeg laat staan of laat verkrotten, is het erg moeilijk hier verandering in te brengen. Kraken is dan eigenlijk het enige echte drukmiddel. Gemeenten en andere instanties zeggen geregeld tegen zulke lakse eigenaren: 'Ik zou maar wat gaan doen, anders wordt het nog gekraakt.' De schrijnende situatie bij Vismarkt 4 laat zien waarom kraken ook als pressiemiddel belangrijk is tegen de verkrotting van steden. Met de invoering van een kraakverbod zal de leegstand (en dus verkrotting) van steden toenemen en de woningnood zal onhoudbare vormen aannemen.

--------------------------------------


Ingezonden persbericht