Hulpverlening Gelderland Midden

PERSBERICHT

Datum: 6 augustus 2006

Lekkende tankwagen zorgt voor gevaarlijke situatie

Bemmel- Zondagmorgen rond 7.30 uur kantelde een tankwagen, geladen met benzine op de rotonde van de kruising Herchenrathweg met Vossenhol in Bemmel.
Hierbij raakte het voorste compartiment, gevuld met 14.000 liter benzine lek. De uitstromende benzine zorgde voor een gevaarlijke situatie, omdat er brand of zelfs een explosie kon ontstaan.
Uit voorzorg werden gedurende de ochtend ca. 20 woningen ontruimt. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Rond 7.30 uur kwam bij de alarmcentrale van de brandweer Gelderland Midden een melding binnen van een gekantelde tankwagen, geladen met benzine. Bij aankomst van de brandweer werd duidelijk dat het om een grote hoeveelheid uitstromende benzine ging.
Hierop is direct groot alarm geslagen en werd de procedure gevaarlijke stoffen opgestart.
Omdat er veel benzine in het riool was gestroomd, bestond er gevaar voor de omwonenden. Hierop is besloten om 10 woningen te ontruimen. Door de brandweer zijn in overleg met de milieudiensten van gemeente en provincie voortdurend metingen verricht in het rioolstelsel in de omgeving. Rond 11.00 uur is besloten om nog eens 10 woningen te ontruimen in verband met een verhoogde concentratie benzinedamp in het riool. Rond 18.30 uur was de benzine die nog in de tankwagen zat uit de wagen gepompt en kon met de berging van de wagen worden begonnen. De brandweer heeft in samenwerking met de afdeling milieu en het waterschap de riolen gereinigd en gespoeld. Dit zal zeker tot laat in de avond nog doorgaan. Zodra de situatie veilig is mogen de bewoners weer naar hun woning terugkeren. Naar verwachting zal dat pas in de avond het geval zijn. De politie heeft bij de afzetting van de directe omgeving de hulp ingeschakeld van de ME.
In het geheel zijn er ca. 100 hulpverleners en dienstverleners bij dit incident actief betrokken geweest.
Naar de oorzaak en de totale schade wordt nog een onderzoek ingesteld.