Ingezonden persbericht


http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/90798.pdf

12173/06 (Presse 235) 1

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 4 augustus 2006
12173/06 (Presse 235)
P 108/06
(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de verkiezingen in de Democratische Republiek Congo

De Europese Unie feliciteert de Congolese bevolking die met kalmte haar plicht heeft vervuld door op 30 juli 2006 in groten getale naar de stembus te trekken om haar toekomstige leiders te kiezen. Deze verkiezingen zijn voor de Democratische Republiek Congo een belangrijke stap voorwaarts op weg naar de democratie en de rechtsstaat. De Europese Unie spreekt haar voldoening uit over het goede verloop van de parlementsen presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo, die de eerste vrije meerpartijenverkiezingen sedert meer dan veertig jaar zijn. De paar incidenten die zich hebben voorgedaan hebben het algemene verloop van de verkiezingen gelukkig niet ernstig verstoord.

De Europese Unie feliciteert de openbare ordediensten en in het bijzonder de Congolese nationale politie met de wijze waarop zij hun taak in verband met de beveiliging van de verkiezingen hebben vervuld en roept hen op om hun werk moedig voort te zetten tot het verkiezingsproces is afgerond.

De Europese Unie dankt de CEI, MONUC en Zuid-Afrika die hebben bijgedragen tot het succes van deze verkiezingsdag door de immense logistieke uitdagingen aan te gaan. De Europese Unie neemt nota van de voorlopige conclusies van de verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie betreffende het vlotte verloop van de verkiezingen. De Europese Unie roept alle kandidaten en politieke partijen op om eventuele verkiezingstwisten via vreedzame onderhandelingen en volgens de gevestigde juridische procedures op te lossen.
De Europese Unie moedigt de nationale en internationale verkiezingswaarnemingsmissies en de waarnemers van de politieke partijen aan om hun rol te blijven vervullen en zich door middel van een nauwkeurige en onafhankelijke evaluatie, te vergewissen van de betrouwbaarheid van de verkiezingsresultaten.
De Europese Unie herhaalt dat zij vastbesloten is de Democratische Republiek Congo te steunen op haar weg naar een stabiele democratische toekomst.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië * en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Bosnië en Herzegovina en Servië en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom