Gemeente Haaren




Herdenking gijzelaars tweede wereldoorlog in Haaren

In mei en juli 1942 werden door de Duitse bezetters ruim 1200 mannen als gijzelaar opgepakt en gevangen gezet in de gebouwen van het katholieke seminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel en het Groot Seminarie in Haaren.

De opgepakte mannen kwamen uit alle lagen van de bevolking, maar opvallend was wel dat relatief veel van hen een vooraanstaande positie innamen in de Nederlandse samenleving. Daarnaast hadden de bezetters hun gijzelaars vooral gezocht in kringen die niet aan bepaalde Duitse plannen wilden meewerken.

De bedoeling was dat de Nederlanders geen verzets- en sabotagedaden zouden plegen, vanwege de dreiging van de bezetter om de gijzelaars te doden. Twee keer voerden de bezetters de dreiging uit.

Op 15 augustus 1942 zijn vijf gijzelaars gefusilleerd in een bos bij Goirle als vergelding voor een aanslag op een Wehrmachttrein in Rotterdam. De slachtoffers waren: Robert Baelde, Christoffel Bennekers, Otto Graaf van Limburg Stirum, Willem Ruys en Alexander Baron Schimmelpenninck van der Oye.

Op 16 oktober 1942 werden weer drie gijzelaars gefusilleerd bij Woudenberg in Utrecht, samen met 12 verzetsstrijders uit het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort, als vergelding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland. De slachtoffers waren: Jan Haantjes, Jacobus van den Kerkhoff en Hein Vrind.

Waarschijnlijk omdat de Nederlandse bevolking verontwaardigd reageerde op deze executies, zijn verder geen gijzelaars om het leven gebracht. Tussen december 1942 en september 1944 werden de meeste gijzelaars vrijgelaten.

Wilt u meer weten over de gijzelaars en hun leven in deze gevangenis, dan raad ik u aan eens naar het museum te gaan dat in Haarendael is ingericht.

Sinds 1946 worden de acht gefusilleerde gijzelaars jaarlijks op 15 augustus herdacht in de bossen van Gorp en Rovert bij Goirle.

Als burgemeester van een van de betrokken gemeenten, word ik jaarlijks uitgenodigd om deel te nemen aan deze herdenking en mag ik een krans leggen ter nagedachtenis aan de gefusilleerde gijzelaars. Dat is steeds een zeer indrukwekkende gebeurtenis, waarbij je automatisch even nadrukkelijk stilstaat bij het grote goed dat onze vrijheid is.

Frans Ronnes,
burgemeester.