Gemeente Geldermalsen

Gemeente subsidieert kadastrale atlas Buurmalsen

8 augustus 2006 - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldermalsen heeft besloten de uitgave van een kadastrale atlas van de kadastrale gemeente Buurmalsen te subsidiëren met een bedrag van 1.325,-.

Sinds 1985 verzorgt de Stichting Werkgroep Kadastrale Atlas Gelderland, in samenwerking met plaatselijke historische verenigingen, de uitgave van zogenaamde kadastrale atlassen van Gelderse gemeenten, gebaseerd op het Kadaster van 1832. De bronnen worden gebundeld en voorzien van een wetenschappelijk verantwoorde toelichting. Inmiddels zijn in de provincie Gelderland meer dan zestig van deze atlassen uitgegeven (zie www.kadastraleatlasgelderland.nl)

Elke atlas bestaat uit twee delen: kadastrale kaarten en een begeleidend boek. Inzicht wordt gegeven in het grondgebruik van percelen (zoals weiland, bouwland, heide, huis en erf, enz.) de grootte van het perceel, de klassering, de eigenaar en de eventuele rechten op een perceel. Verder wordt opgenomen een alfabetische lijst van grondeigenaren met hun beroepen en hun totale grondbezit. Tenslotte bevat de atlas een toelichtende tekst over de ontstaansgeschiedenis van het Kadaster in Nederland en een hoofdstuk over de desbetreffende kadastrale gemeente zelf omstreeks 1832. Een en ander wordt met fotos geïllustreerd. Een kadastrale atlas is een belangrijke bron van informatie voor lokale geschiedschrijving, het formuleren van cultuurhistorisch beleid en het in kaart brengen van de cultuurhistorische waarden van het landschap.

In samenwerking met de Historische Kring West-Betuwe en het gelijknamige Streekarchivariaat, werkt eerdergenoemde stichting nu aan de totstandkoming van een atlas van de voormalige kadastrale gemeente Buurmalsen. In totaal gaat het om 13 kadastrale kaarten waarop 1992 percelen zijn aangegeven verdeeld over 332 eigenaren. De kosten zijn hoog en de oplage is beperkt. (200 ex.). Vandaar dat een beroep wordt gedaan op het gemeentebestuur om bij te dragen in de algemene kosten van de uitgave en de drukkosten voor het kaartmateriaal (in totaal
1.325,--). Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten aan dit verzoek gehoor te geven. Dankzij deze bijdrage en aanvullende sponsoring van andere partijen hoopt de stichting de verkoopprijs van de atlas tot maximaal 30,- te beperken. Waarschijnlijk komt de kadastrale atlas Buurmalsen nog dit najaar in de verkoop.

Nadere informatie:

* Werkeenheid Communicatie, tel. 0345-586607
* Stichting Werkgroep Kadastrale Atlas Gelderland, dhr. A.Th.H. van den Hout, secretaris, tel. 026-3620597

* Streekarchief West-Betuwe, dhr. R.H.C. van Maanen, tel. 0345-586638