Waterschap Noorderzijlvest


Stop zoetwateraanvoer noordelijke kustpolders 8-8-2006

Het waterschap Noorderzijlvest is van plan de doorspoeling van het zoetwateraanvoergebied in de kustpolders van Noord-Groningen voor dit seizoen stop te zetten met ingang van 18 augustus 2006.

Mocht u na deze datum in het bedoelde gebied nog gewassen willen beregenen, dan dient u vóór 18 augustus a.s. contact op te nemen met het waterschap, afdeling Peilbeheer & Handhaving, telefoon (050) 304 89 11.

Bij normaal weer draait het zoetwatercircuit van april t/m begin augustus. Door de droogte van de afgelopen weken zal het circuit nu 18 augustus uitgezet worden. Via advertenties in de regionale dag- en weekbladen wordt hieraan bekendheid gegeven.

Verzilting
In de kustpolders van Noord-Groningen, een (zout) zeekleigebied speelt landbouw een belangrijke rol. Om die reden is ook het zoetwatercircuit aangelegd, waarmee waterschap Noorderzijlvest zorgt voor de aanvoer van voldoende zoet water. Dit is van belang om verzilting van het gebied tegen te gaan en de beregening van gewassen zoals bloembollen mogelijk te maken.

Circuit
Op meerdere plekken wordt water uit de boezem onttrokken en via een stelsel van gemalen en stuwen door de watergangen langs de kust gepompt. Water dat in droge zomers zelfs vanuit het IJsselmeer tot in Noord-Groningen wordt gevoerd. Het totale circuit bestaat uit 24 toevoergemalen en 17 stuwen.