Politieberichten Rijn & Venen, 11.25 uur

Utrecht, 08-08-2006

Overval verzonnen; kosten worden mogelijk verhaald

WOERDEN - De juridische afdeling van de politie Utrecht bekijkt de mogelijkheden voor het verhalen van de gemaakte onderzoekskosten naar aanleiding van een verzonnen overval.

Een 21-jarige man uit Woerden deed woensdag 2 augustus aangifte van het feit dat hij bij thuiskomst door twee mannen was overvallen. De Woerdenaar moest zijn huissleutels afgeven, waarna hij kans zag te ontkomen. Hij hield zich in de buurt schuil en zag na enige tijd dat de twee overvallers zijn woning weer verlieten. Hierna waarschuwde hij de politie.

Vanaf het begin vertrouwden de politiemensen zijn aangifte niet, maar de man hield vol dat hij echt was overvallen. Hierna kwamen politiemensen van de recherche en forensische opsporing ter plaatse. Uit het ingestelde onderzoek bleek dat de verklaring van de aangever niet overeenkwam met de aanwijzingen en sporen die werden aangetroffen in zijn woning. Toen de Woerdenaar hiermee op het bureau werd geconfronteerd, gaf hij toe de overval verzonnen te hebben. De man had ruzie gehad met een bekende van hem en vermoedde dat hij bij het verlaten van zijn woning iets had gestolen en was hem nagerend. De voordeur viel in het slot en de man kon zijn woning niet meer binnen. Omdat de man dacht dat de politie niet meer zou komen voor een buitensluiting had hij maar een overval verzonnen. De Woerdenaar is aangehouden voor het doen van valse aangifte. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontrole

VINKEVEEN - Op vrijdag 4 augustus hield de politie op de Vinkenkade een snelheidscontrole tussen 20.15 en 21.00 uur. Zes bestuurders kregen een bekeuring voor het overschrijden van de toegestane snelheid van 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 88 km/u. De politie krijgt regelmatig klachten van bewoners over te snel rijdende automobilisten. De controles zullen bij regelmaat worden herhaald.

Dronken rijden zonder rijbewijs

PAPEKOP Maandagochtend hield de politie op de Papekopperstraatweg een 45-jarige automobilist uit Oudewater aan.

Om 11.00 uur controleerden agenten de bestuurder, waarbij bleek dat hij reed terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd. Omdat de man naar alcohol rook nam de politie een blaastest af. Hieruit bleek dat de bestuurder te veel had gedronken. De 45-jarige man uit Oudewater is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar wees ademanalyse uit dat hij 505 ug/l alcohol in zijn lichaam had. Proces-verbaal is opgemaakt voor het rijden onder invloed en voor het rijden met een ingevorderd rijbewijs.

Kip gedood

MIJDRECHT Maandagmiddag heeft de politie een 18-jarige man uit Mijdrecht aangehouden die bij een hertenkamp aan de Anselmusstraat een kip had gedood met een steen.

Om 17.45 uur zag een getuige hoe een groepje jongeren een kip doodmaakte met een steen en seinde de politie in. Op aanwijzing van de getuige konden agenten even later de groep aanhouden op de prinses Margrietstraat. Een 15-jarig meisje uit Wilnis en een 17-jarige jongen uit Mijdrecht bleken de kip niet gedood te hebben en werden onmiddellijk weer vrijgelaten. De 18-jarige man uit Mijdrecht bekende de dader te zijn. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Verder zal de Mijdrechter de kip vergoeden aan het hertenkamp.

Mannen met inbrekerswerktuigen aangehouden

WOERDEN In de nacht van maandag op dinsdag heeft de politie twee mannen aangehouden op de Wulverhorstbaan. Zij waren in het bezit van inbrekerswerktuigen.

Om 02.10 uur zagen surveillerende agenten twee in het zwart geklede mannen in de berm lopen. De agenten vertrouwden het niet en controleerden de mannen, waarbij inbrekerswerktuigen werden aangetroffen. Beiden mannen, 23 en 26 jaar en afkomstig uit Litouwen, zijn aangehouden. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.