Ingezonden persbericht


Utrecht, 8 augustus 2006

Sw/79

Groot onderhoud Cartesiusweg, fase twee

In juni is de gemeente Utrecht gestart met onderhoudswerkzaamheden aan de Cartesiusweg. Het werk is opgedeeld in zes fasen. De eerste fase is afgerond. Half augustus start de tweede fase. Autoverkeer wordt van twee naar één rijbaan geleid. Dit brengt een beperkte door-stroming met zich mee. Het totale project zal naar verwachting tot eind 2007 duren.

Wat gebeurt er allemaal aan de Cartesiusweg

Het asfalt en de fundering van de Cartesiusweg zijn slecht. Ook het hoofdriool onder de parallelweg moet worden vervangen. Dit betekent dat onder de westelijke rijbaan een nieuw hoofdriool wordt aangelegd en de aansluitingen op het riool worden verbeterd. De Cartesiusweg wordt ook heringericht. De kruisingen worden verbeterd, de inrit en uitrit van de twee bedrijventerreinen aangepakt en er komt aan beide kanten een dubbelzijdig fietspad. De Vlampijpstraat wordt heringericht tot formele uitrukroute van de brandweer. De parallelweg wordt een 30 km-zone met drempels en extra parkeerplaatsen. Een aantal bomen, vooral aan de kant van de Cartesiusdriehoek wordt gekapt. In de directe omgeving komen nieuwe bomen terug.

Tweede fase

In de tweede fase- van half augustus tot eind oktober 2006- wordt gewerkt aan het stuk tussen de kruising Cartesiusweg/Nijverheidsweg tot en met het terrein van BP tankstation. Het betreft hier de oostelijke rijbaan, aan de centrumzijde (BP tankstation blijft gewoon bereikbaar). De verharding van de weg, het fietspad en het trottoir worden verwijderd en opnieuw aangebracht. Het verkeer wordt in beide richtingen over de westelijke rijbaan langs het werkvak geleid. Tijdens de bouwvakantie is de weg volledig toegankelijk aangezien pas na de vakantie wordt begonnen met de tweede fase. Voor de start brengt de gemeente op de westelijke rijbaan barrières en tijdelijke markering voor de wegversmalling aan. Dit gebeurt op 16 augustus na 20.00 uur. Tegelijkertijd met de werkzaamheden vernieuwt NS Vastgoed op eigen terrein de toegang naar het bedrijventerrein Cartesiusdriehoek. De toegang tot het terrein is hierdoor gedurende twee maanden verhinderd.

Bereikbaarheid

De bushalte aan de oostzijde wordt verplaatst richting het spoorviaduct Amsterdam-Utrecht. De Industriehavenbrug blijft alleen toegankelijk voor fietsers, voetgangers en hulpdiensten. Dit is noodzakelijk om bij calamiteiten hulp te kunnen bieden. Fietsers en voetgangers worden middels borden van de oost- naar de westzijde geleid. Tankstations blijven bereikbaar.

Wat gebeurt er nog meer in de directe omgeving?

In Utrecht West wordt hard aan de weg gewerkt. Overige (toekomstige) werkzaamheden zijn:
* Vervanging van de riolering in de Schepenbuurt en afkoppelen regenwater.
* Reconstructie Majellaknoop: De start is voorlopig gepland in november 2006.
* Aanleg van Halte Utrecht Zuilen (ProRail project). Halte wordt in 2007 in gebruik genomen.
* In de Schepenbuurt wordt er gewerkt aan het afkoppelen van de rioleringen.
* Voorbereidende werkzaamheden voor de Hogeweidebrug.
* De reconstructie van het 24 Oktoberplein.

Noot aan de redactie:

Voor vragen over dit persbericht kunt u terecht bij Communicatie Stadswerken 030- 286 40 98.

Voor meer informatie over de plannen in Utrecht West verwijzen we u naar www.watgebeurthier.nl Voor informatie over de lopende projecten kunt u terecht op www.utrecht.nl/bereikbaar