Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA1Xa

Contactpersoon Uw brief 13 juli 2006 Doorkiesnummer Ons kenmerk SV/V&G/06/61342 E-mail Datum 8 augustus 2006

Onderwerp Kamervragen leden Meijer en Verbeet

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de leden Meijer en Verbeet (PvdA) over korting (tegemoetkoming) AOW op Nieuw-Zeelands pensioen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

Ons kenmerk SV/V&G/06/61342

Beantwoording vragen van de leden Meijer en Verbeet (PvdA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over korting (tegemoetkoming) AOW op Nieuw-Zeelands pensioen.


1.
Is het waar dat bij een groot aantal Nederlandse pensioengerechtigde in Nieuw-Zeeland het ouderdomspensioen volledig in mindering wordt gebracht op het Nieuw-Zeelandse ouderdomspensioen?

Ja.


2.
Als de constatering onder vraag 1 waar is, hoe verhoudt zich dit dan tot het onvervreemdbare recht op een uitkering krachtens de Algemene Ouderdomswet (AOW)?

Een uitkering krachtens de AOW wordt door de SVB uitbetaald aan de rechthebbende in Nieuw-Zeeland.
Indien die rechthebbende in Nieuw-Zeeland tevens recht heeft op het Nieuw-Zeelandse pensioen (Superannuation) dan verlaagt het bevoegde Nieuw-Zeelandse orgaan (op grond van de nationale Nieuw-Zeelandse wetgeving) het Nieuw-Zeelandse pensioen met die AOW-uitkering en met mogelijke pensioenen krachtens de wetgeving van andere landen.
Kortom de AOW-uitkering wordt in zijn geheel uitbetaald maar het Nieuw-Zeelandse pensioen komt slechts gedeeltelijk of in het geheel niet tot uitbetaling, een en ander afhankelijk van de hoogte van de AOW-uitkering.


3.
Wat is de status van de Nederlandse pensioenuitkering ten opzichte van het Nieuw-Zeelandse pensioen?

Het Nederlandse ouderdomspensioen is een sociale verzekering, die in 50 jaar wordt opgebouwd. Er vindt geen verrekening plaats met andere ouderdomspensioenen.

Nieuw-Zeeland biedt zijn ingezetenen, dat wil zeggen personen die langer dan 10 jaar in Nieuw-Zeeland wonen, de garantie op een minimuminkomen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Deze regeling wordt niet gefinancierd uit betaalde premies, maar uit de algemene middelen. Tegenover deze inkomensgarantie staat dat onder meer alle overige wettelijke ouderdomsvoorzieningen op de uitkering in mindering worden gebracht, waaronder ook de AOW. Het Nieuw-Zeelandse stelsel heeft dus meer trekken van sociale bijstand dan van sociale verzekering.


---

Ons kenmerk SV/V&G/06/61342


4.
Wat is hieromtrent geregeld in het socialezekerheidsverdrag tussen Nederland en Nieuw- Zeeland?

Op grond van het Verdrag inzake sociale zekerheid tussen het Koninkrijk der Nederland en Nieuw-Zeeland vindt er volledige export plaats van AOW-uitkeringen. De vermindering van de (tegemoetkoming) AOW-uitkering op de Nieuw-Zeelandse pensioenvoorziening is gebaseerd op de nationale Nieuw-Zeelandse wetgeving en niet op het Verdrag inzake sociale zekerheid tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Nieuw- Zeeland.


5.
Vindt u nadere afstemming met uw Nieuw-Zeelandse ambtgenoot hieromtrent passen binnen de doelstelling en strekking van de Wet beperking uitkeringen?

De Wet beperking export uitkeringen (Wet BEU) bepaalt dat de verzekerde/gerechtigde geen recht heeft op een socialeverzekeringsuitkering gedurende de periode dat hij niet in Nederland woont. Deze exportbeperking geldt niet indien de betrokkene woont in een land waarin op grond van een verdrag recht op uitkering kan bestaan. Met Nieuw-Zeeland is een sociaalzekerheidsverdrag met handhavingbepalingen gesloten op grond waarvan volledige export plaatsvindt van AOW-uitkeringen. De Wet BEU heeft dus geen relatie met de thans voorliggende problematiek.


6.
Hebt u deze kwestie in het verleden besproken met uw Nieuw-Zeelandse ambtsgenoot? Zo ja, wat waren de uitkomsten? Zo neen, bent u bereid deze kwestie alsnog aan te kaarten bij uw Nieuw-Zeelandse collega?

Deze kwestie is in het verleden besproken met de Nieuw-Zeelandse autoriteiten. Dat overleg heeft echter niet geleid tot aanpassing van de nationale wetgeving door de Nieuw- Zeelandse overheid. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten zien geen aanleiding om af te zien van het in mindering brengen van de (tegemoetkoming) AOW-uitkeringen (of andere wettelijke ouderdomsvoorzieningen) op het Nieuw-Zeelands pensioen gezien het feit dat het Nieuw-Zeelands pensioen aan personen die relatief kort in Nieuw-Zeeland wonen de garantie op een minimuminkomen geeft bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd terwijl dit pensioen wordt gefinancierd uit de algemene middelen.


7.
Vormt de "tegemoetkoming AOW" naar uw mening een integraal onderdeel van de AOW of gaat het hier om een separate uitkering?


---

Ons kenmerk SV/V&G/06/61342

De "tegemoetkoming AOW" is een aanvulling op de AOW-uitkering. De "tegemoetkoming AOW" wordt op basis van de AOW betaald tezamen met het AOW- pensioen volgens de regels van de AOW door de SVB. De tegemoetkoming is niet aan te merken als ouderdomspensioen op grond van de AOW, zodat de tegemoetkoming niet wordt meegenomen in de hoogte van de aanvullende pensioenen en andere regelingen, waarin verwezen wordt naar het ouderdomspensioen op grond van de AOW.


8.
In het geval het om een separate uitkering gaat (waarop geen beslag mag worden gelegd), wat is dan uw oordeel over de handelwijze van de Nieuw-Zeelandse autoriteiten?

Zie het antwoord op vraag 7.
Overigens wordt -zoals bij vraag 2 aangegeven- door de Nieuw-Zeelandse autoriteiten geen beslag gelegd op de AOW-uitkering maar wordt het Nieuw-Zeelandse pensioen verlaagd met de AOW-uitkering en de "tegemoetkoming AOW".


9.
Bent u bereid ook deze kwestie onder de aandacht te brengen van uw Nieuw-Zeelandse ambtgenoot en de Kamer over de uitkomst daarvan te rapporteren?

Naar aanleiding van een verzoek daartoe heb ik bij schrijven van 11 juli 2006 mijn Nieuw-Zeelandse ambtgenoot geïnformeerd over het wettelijke karakter van de "tegemoetkoming AOW". Daarbij is aangegeven dat het antwoord op de vraag of de tegemoetkoming AOW op grond van de Nieuw-Zeelandse wetgeving in mindering mag worden gebracht op het Nieuw-Zeelandse pensioen naar onze mening niet tot de competentie behoort van de Nederlandse autoriteiten.
Een kopie van die brief treft u bijgaand aan. Ik zal u van de reactie van de Nieuw- Zeelandse autoriteiten in kennis stellen.


---