Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Uw brief 2050616290 Doorkiesnummer Ons kenmerk AM/SAM/06/61160 Datum 8 augustus 2006 Onderwerp Kamervragen van het lid De Wit

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid De Wit (SP) over de plannen van Licom om zich te begeven op de markt voor persoonlijke dienstverlening.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

Ons kenmerk AM/SAM/06/61160

2050616290

Vraag 1
Bent u op de hoogte van de plannen van Licom, een Sociaal Werkvoorzieningsbedrijf (SW- bedrijf) in Heerlen, om zich te begeven op de markt voor persoonlijke dienstverlening? 1)

Antwoord 1
Ja. Het betreft het aanbieden van de diensten van de afdeling Groenvoorziening van Licom aan particulieren voor het onderhoud en winterklaar maken van tuinen. Binnen de afdeling Groenvoorziening werken Wsw-geïndiceerden onder begeleiding in de groenvoorziening. Vorig jaar heeft Licom de diensten van de afdeling Groenvoorziening in het najaar ook aangeboden aan particulieren, omdat het werk in de gemeentelijke groenvoorziening in die periode terugloopt en de vraag van particulieren in verband met het winterklaar maken van de tuin juist aanwezig is. Licom is vanwege het succes van vorig jaar voornemens om ook dit najaar de diensten van de afdeling Groenvoorziening aan particulieren aan te bieden.

Vraag 2
Worden voor de uitvoering van deze plannen Wsw-werknemers ingeschakeld? Zo ja, staat de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) toe dat Wsw-geïndiceerde werknemers bij particulieren de tuin gaan onderhouden en/of anderszins klussen of werkzaamheden voor particulieren gaan uitvoeren? Zo ja, is hier dan sprake van begeleid werken, detachering of werken bedoelde werknemers dan als een soort kleine zelfstandigen?

Antwoord 2
Het gaat om reguliere activiteiten van Wsw-geïndiceerde werknemers die in dienst zijn van en werken binnen Licom, op de afdeling Groenvoorziening. Naast de groenvoorziening voor gemeenten en bedrijven wordt een deel van de werkzaamheden door de afdeling Groenvoorziening, als daarvoor opdrachten zijn, bij particulieren uitgevoerd. Het gaat dus niet om begeleid werken of detachering. De Wsw-geïndiceerde werknemers voeren hun werkzaamheden in dienst van het sw-bedrijf en onder begeleiding vanuit het sw-bedrijf uit. Dit past geheel binnen de mogelijkheden en de doelstelling van de Wet sociale werkvoorziening.

Vraag 3
Als bedoelde constructie al geoorloofd is, hoe wordt dan ten aanzien van deze werknemers de doelstelling van de Wsw overeind gehouden, te weten dat men te maken heeft met mensen die, gelet op hun handicap, op een beschutte plek en op aangepaste wijze moeten kunnen werken? En wat is dan het verschil tussen Wsw-geïndiceerde werknemers die dit soort werk moeten verrichten en niet-Wsw-geïndiceerde personen die dit soort werk eveneens ten behoeve van particulieren doen?


---

Ons kenmerk AM/SAM/06/61160

Antwoord 3
De doelstelling van de Wsw is niet om Wsw-werknemers een beschutte arbeidsplaats te bieden, maar een arbeidsplaats in een zo regulier mogelijke arbeidsomgeving, die is aangepast aan de mogelijkheden die betrokkene gezien zijn arbeidshandicap heeft. De aanpassingen die nodig zijn om een arbeidsplaats te laten passen bij de mogelijkheden van de Wsw-geïndiceerde kunnen bijvoorbeeld gelegen zijn in het voorzien in aangepast vervoer, aanpassingen van de werkplek of van het werktempo en in het bieden van ­ meer of minder intensieve ­ begeleiding tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Gezien de benodigde aanpassingen van de werkplek en de begeleiding op de werkvloer is de arbeid die door Wsw-geïndiceerden wordt geleverd duurder dan de arbeid die wordt geleverd door personen zonder arbeidshandicap. Daarnaast is de arbeidsproductiviteit van de Wsw- geïndiceerden vanwege de arbeidshandicap ­ bijvoorbeeld vanwege daardoor noodzakelijke aanpassing van het werktempo ­ vaak lager dan die van een niet-arbeidsgehandicapte. De Wsw-subsidie die gemeenten van het rijk ontvangen, is bedoeld om alle extra kosten die het tewerkstellen van Wsw-geïndiceerden op een voor hen aangepaste arbeidsplaats met zich meeneemt, te kunnen betalen.

Vraag 4
Weet u wat de particuliere opdrachtgevers voor deze klussen betalen? Ligt de prijs beneden die van een regulier hoveniers- , klus- of schoonmaakbedrijf?

Antwoord 4
In de Wet sociale werkvoorziening is opgenomen dat gemeenten voor de door de Wsw- werknemers verrichte arbeid dan wel voor ten gevolge van die arbeid geleverde goederen of diensten een vergoeding moeten bedingen die de concurrentieverhoudingen niet onverantwoord beïnvloedt. Op grond hiervan geldt ook voor de activiteiten van de afdeling Groenvoorziening van Licom dat al hun activiteiten ­ zowel voor particulieren als voor niet- particulieren ­ tegen ten minste marktconforme prijzen dienen ten worden aangeboden. De directie van Licom heeft aangegeven dat dit ook het geval is.

Vraag 5
Wat is uw oordeel over deze plannen van Licom?

Antwoord 5
Het betreft geen nieuwe activiteit van Licom, maar een voortzetting van een activiteit die al eerder werd gestart. De activiteit past geheel in de mogelijkheden en het doel van de Wsw, namelijk het voorzien in aangepaste werkgelegenheid voor Wsw-geïndiceerden. Er is geen principieel verschil tussen het verrichten van die werkzaamheden voor bedrijven of voor particulieren.


1) Limburgs Dagblad, 7 juli 2006

---