Voedsel en Waren Autoriteit

Valdemping speeltoestellen

08 augustus 2006 - nieuwsbericht

Jaarlijks moeten ruim 10.000 kinderen behandeld worden op een eerste-hulpafdeling na een val uit een speeltoestel. Beheerders van speeltoestellen zijn verantwoordelijk voor een veilige installatie van de speeltoestellen op de juiste ondergrond. Daarmee kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het terugdringen van verwondingen door valpartijen uit speeltoestellen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is vanaf juni 2006 gestart met het op locatie meten van de valdemping van bodemmaterialen. Bij een Head Injury Criterion (HIC) waarde van meer dan 1.000 wordt opgetreden.

Aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is een brief verzonden met het verzoek de valdemping bij speeltoestellen onder de aandacht te brengen van de gemeenten.

Meer informatie:

* Brief aan VNG, Valdemping speeltoestellen
* Dossier speeltoestellen
datum
7 augustus 2006
ons kenmerk
2006/36521
pagina

1 \ 2
behandeld door
mw. drs. C. Aponno
telefoon (070) 448 48 22
carla.aponno@vwa.nl
Voedsel en Waren Autoriteit
directie Toezichtsbeleid &
Communicatie
Prinses Beatrixlaan 2
2595 AL Den Haag
19506
2500 CM Den Haag
Telefoon (070) 448 48 48
Fax (070) 448 47 47
www.vwa.nl

onderwerp
Valdemping speeltoestellen

Geachte heer Pans,
Jaarlijks moeten ruim 10.000 kinderen behandeld worden op eerstehulpafdelingen na een val uit een speeltoestel. Deze brief informeert u over de meetmethode die de VWA gebruikt om de valdemping te meten en waar een beheerder van een speeltoestel zelf op kan letten. Daarmee kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het terugdringen van verwondingen door valpartijen uit speeltoestellen. Ook wordt de rol van de VWA als toezichthouder uitgelegd.
Ik verzoek u deze brief onder de aandacht te brengen van de gemeenten.

Valdemping bodemmateriaal bij speeltoestellen
Voldoende valdemping betekent volgens de norm voor speeltoestellen dat de ondergrond een zogenaamde HIC waarde heeft van minder dan duizend.HIC staat voor 'Head Injury Criterion'. Dit is een maat voor de valdemping bij een val vanaf een bepaalde hoogte. De beheerder van een speeltoestel, zoals een gemeente of school, is verantwoordelijk voor een veilige installatie op de juiste ondergrond. De verplichtingen zijn vastgelegd in het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen. Op papier kan de volgende indicatie worden gegeven van de maximale valhoogte van een ondergrond.

Bodemmateriaal Korrelgrootte (mm) Min. diepte (mm) Max. valhoogte (mm) Gras/aarde = 1000
Boomschors 20-80
Houtsnippers 5-30
Zand 0,2-2
Grind 2-8
300 = 3000
Overig = geteste kritische
valhoogte 1

1 Bij rubberen veiligheidstegels volgens gegevens fabrikant. Vereniging Nederlandse Gemeenten
T.a.v. de heer mr. R.J.J.M. Pans
Postbus 30435
2500 GK Den Haag.datum
7 augustus 2006
ons kenmerk
2006/36521
pagina

2 \ 2
Deze tabel komt uit de norm NEN-EN 1177, schokabsorberende bodemoppervlakken van speelplaatsen en veiligheidseisen en beproevingsmethoden. Deze norm is verkrijgbaar bij het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN). In het geval u afwijkt van de tabel en bij twijfel, kunt u een valdemping-meting laten verrichten door onder andere een aangewezen keuringsinstantie.

Inspecties
De VWA voert inspecties uit waarbij gecontroleerd wordt of de bodemmaterialen bij speeltoestellen aan de wettelijke eisen voldoen en of de beheerder zijn verplichtingen nakomt.
Bij een HIC-waarde van meer dan duizend zijn er verschillende maatregelen mogelijk. Gewoonlijk wordt een beschikking opgemaakt; de beheerder heeft dan een bepaalde tijd om aan de wettelijke eisen te voldoen. Indien bij een volgende controle blijkt dat niet aan de eis uit de beschikking is voldaan, wordt een proces-verbaal opgemaakt. In het uiterste geval, wanneer er sprake is van een bijzonder onveilige situatie, kan een toestel door onvoldoende valdempende ondergrond buiten gebruik worden gesteld. Vanaf juni 2006 zijn onze controleurs gestart met het op locatie meten van de valdemping van bodemmaterialen.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u de volgende bronnen raadplegen:
· informatieblad aangewezen en aangemelde (keurings)instanties (www.vwa.nl)
· dossier speeltoestellen (over de valdemping en de veiligheid van speeltoestellen in het algemeen) (www.vwa.nl)
Indien gemeenten naar aanleiding van deze brief nog vragen hebben, kunnen zij contact opnemen met VWA, regio Zuid-West (afdeling signalering en ontwikkeling), de heer G.R. Wind, tel 078-6112100.
Hoogachtend,
Voedsel en Waren Autoriteit
mw. ir. W.M.A.H. Thien
plv. hoofdinspecteur productveiligheid
Kopie aan:

- dhr. M. Stoffelen, AIB Vinçotte Nederland B.V.
- dhr. K. Bakker, Det Norke Veritas

- dhr. J. Bos, Keurmerkinstituut

- dhr. W. Tuit, Liftinstituut

- dhr. H. Rooijakkers, MKB Certificatie B.V.

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting: Annemieke Herberigs (070) 448 40 68 of annemieke.herberigs@vwa.nl