Gemeente Harlingen

Grote en Kleine Sluis weer in gebruik
8-8-2006
Vanaf dinsdag 8 augustus worden de Grote en Kleine Sluis in Harlingen weer bediend voor de watersporters. Ook rondvaartboot de Singelprinses heeft de sluizen in haar vaarroutes opgenomen.

De sluizen werden al jaren niet meer gebruikt voor het schutten van boten. Onlangs zijn bij de Kleine Sluis in het kader van het project "vaarroutevoorzieningen vaarweg Harlingen Bolsward"de lieren en kaapstanders vervangen, waardoor het schutten weer mogelijk is. Dit seizoen kan in ieder geval in augustus en september gebruik gemaakt worden van de sluizen en afhankelijk van het weer ook in oktober.

De sluizen bieden een mooi alternatief voor de Tjerk Hiddessluizen om vanaf de Waddenzee via de grachten en singels naar de binnenwateren te varen of om een mooie rondvaart door Harlingen te maken. Daarnaast is Harlingen met het schutten een prachtige toeristische attractie rijker. De tussenliggende bruggen, zoals de Raadhuisbrug, Leeuwenbrug en Franekereindsbrug, zullen eveneens door de sluiswachters gedraaid worden.

Gedurende vijf dagen in de week, waaronder het weekend, kan gebruik gemaakt worden van de sluizen. De sluizen worden vanwege de getijdestanden op afroep bediend. De kleine sluis kan tussen 0,6 - NAP en 0,50 + NAP bediend worden. De hoogte van de brug over de Kleine Sluis is 1,90m bij NAP.

Voor de bediening kan men contact op nemen met de dienstdoende brugwachter, via VHF kanaal 11 of op telefoonnummer 06-53752587. De maximale afmeting van de schepen mag 16 meter lang en 4 meter breed zijn, met een diepgang van 1,40 m.