Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 08 augustus 2006

Gemeente Kampen weer in gelijk gesteld
Gerechtshof in Arnhem veroordeelt Van Dalfsen

Het Gerechthof in Arnhem heeft op 1 augustus 2006 de gemeente Kampen in het gelijk gesteld en Van Dalfsen veroordeeld tot het betalen van de door de gemeente Kampen gevorderde schadevergoeding. Het Hof heeft het eindvonnis van de rechtbank Zwolle van 10 maart 2004 vernietigd en veroordeelt Van Dalfsen tot het betalen aan de gemeente Kampen van:

EUR 196.408,23 ter zake van minderopbrengst van het pand Buiten Nieuwstraat 4 te Kampen, te vermeerderen met de wettelijke rente daarover vanaf 28 februari 2005 tot aan de dag van algehele voldoening EUR 45.302,47 ter zake van verschuldigd geworden wettelijke rente over de met Van Dalfsen overeengekomen koopsom, te vermeerderen met de wettelijke rente daarover vanaf 28 februari 2005 tot aan de dag van algehele voldoening
EUR 6.809,47 terzake van gemaakte nieuwe transactiekosten, te vermeerderen met de wettelijke rente daarover vanaf 28 februari 2005 tot aan de dag van algehele voldoening

De door de gemeente gevorderde schadevergoeding van EUR 5.550,00, ter zake proceskosten in eerste aanleg in conventie, is door het Hof afgewezen.

De door de gemeente gevorderde schadevergoeding van EUR 1.776,37 inzake kosten van de begroting van de herstelkosten voor de door Van Dalfsen aan het pand toegebrachte schade en EUR 5.550,00 inzake proceskosten in eerste aanleg in conventie, zijn door de gemeente ter comparitie ingetrokken.
Het Hof verwijst naar en volhardt bij zijn tussenarrest van 29 november 2005. Ingevolge dat tussenarrest heeft op 9 februari 2006 een comparitie van partijen plaatsgevonden.

In het kader van deze comparitie heeft Van Dalfsen nieuwe verweren aangevoerd:

-Van Dalfsen roept de vernietiging van de koop in omdat hij heeft gedwaald omtrent de geschiktheid voor horecagebruik primair doordat de gemeente hem niet volgens haar plicht heeft ingelicht omtrent de sterkteberekening

-Van Dalfsen geeft aan de gemeente hem ten aanzien van de waarde opzettelijk op het verkeerde been heeft gezet.

Met de gemeente is het hof van oordeel dat het eerst na het tussenarrest van 29 november 2005 nieuw aanvoeren van deze verweren in strijd komt met een goede procesorde. Al deze verweren had Van Dalfsen reeds in een eerder stadium van de procedure kunnen aanvoeren.

Het gerechtshof in Arnhem heeft op 29 november 2005 de gemeente Kampen in hoger beroep volledig in het gelijk gesteld in de zaak De Roggebot. Het hof concludeerde dat de gemeente niet tekort is geschoten in de nakoming van haar verplichtingen. Het hof heeft zich vervolgens gebogen over het verzoek van de gemeente tot toekenning van een schadevergoeding, gezien het feit dat het pand uiteindelijk niet door de tegenpartij is afgenomen en latere verkoop heeft geresulteerd in een lagere opbrengst. Hierin bepaalde het hof dat de gemeente het schadeverzoek op een aantal punten nog nader moet motiveren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bureau Communicatie van de gemeente Kampen tel. 038 339 2717