Ingezonden persbericht


Bijdrage ADB Nijmegen aan discussie over anoniem solliciteren

Beste redactie,

Hierbij een bijdrage van Ralph Sluijs, coördinator van het Anti Discriminatie Bureau Nijmegen e.o. aan de discussie rond het voorstel van de gemeente Nijmegen om 'anoniem te solliciteren'.

met vriendelijke groet,

Mieke Teunissen
PR en voorlichtingsmedewerker

Anoniem solliciteren werkt niet tegen discriminatie

De gemeente Nijmegen is voornemens om een jaar lang te experimenteren met anoniem solliciteren. Zoals wel vaker bij het onderwerp discriminatie lopen de gemoederen al snel op. Het college van B&W is vóór, de PvdA mordicus tegen, de Commissie Gelijke Behandeling is vóór, de Adviescommissie Allochtonen tegen, het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie vóór, de Nationale Jeugdraad tegen.

Het voordeel van deze discussie is dat het belangrijke onderwerp van discriminatie op de arbeidsmarkt eindelijk eens aandacht krijgt. Op zijn best komt het onderwerp aan de orde in een bijzin en op zijn slechts wordt het ontkend, met een verwijzing naar het ontbreken van juridische bewijzen. De gemeente Nijmegen verdient lof omdat men het probleem als zodanig erkent én bereid is om maatregelen te nemen om discriminatie tegen te gaan. De vraag is of men daarbij nu voor het meest geschikte middel kiest.

In het beste geval is het middel slechts zeer beperkt bruikbaar bij bestrijding van discriminatie op de arbeidsmarkt, omdat het daarbij niet alleen gaat om het al dan niet hebben van werk maar vooral ook om de kwaliteit en de opbrengst van dat werk. Om de vraag te beantwoorden of het werkt bij het voorkomen van discriminatie bij sollicitaties, is het nodig om te kijken naar de oorzaken van deze vorm van discriminatie.

Soms zal discriminatie plaatsvinden vanwege ideologische redenen; werkgevers die allochtonen of gehandicapten minderwaardig vinden, zullen hen niet in dienst nemen. Meestal hebben werkgevers echter rationele argumenten die, zoals bij iedereen, ook geregeld gekleurd worden door vooroordelen. Zo kan een goed Nederlands sprekende sollicitant met een Arabische naam worden afgewezen omdat bij selectie gedacht wordt dat deze sollicitant waarschijnlijk slechter Nederlands spreekt dan de sollicitant die Janssen heet. Vaak gaat het bij discriminatie in sollicitatieprocedures ook om de voorkeuren van de medewerkers van een organisatie, bijvoorbeeld omdat zij geen vrouw of allochtoon als meerdere willen hebben. Om conflicten en lagere productiviteit te voorkomen kiest men dan voor een mannelijke en autochtone kandidaat met het argument 'U past niet in ons team'. Tenslotte kan het ook gaan om (vermeende) voorkeuren bij klanten of bezoekers. Een werkgever die denkt dat zijn klanten liever niet geholpen willen worden door een vrouw met een hoofddoek zal snel een reden bedenken om een zeer gemotiveerde en goed opgeleide moslima af te wijzen.

Bij discriminatie vanwege ideologische redenen zal anoniem solliciteren niet helpen. Ook bij discriminatie als gevolg van de (vermeende) voorkeuren van medewerkers of klanten zal anoniem solliciteren hoogstwaarschijnlijk geen effect hebben. Alleen in die gevallen, waarbij vooroordelen een rol spelen en werkgevers denken dat een gemiddeld groepskenmerk ook wel zal opgaan voor deze individuele sollicitant, zou de methode enig effect kunnen hebben. Niet eens zozeer doordat daarmee discriminatie wordt voorkomen, maar doordat het de werkgever bewust kan maken van zijn vooroordelen bij het selecteren.

Het grootste nadeel van anoniem solliciteren is dat het totaal niet past in organisaties die een diversiteitsbeleid voeren en juist bewust op zoek zijn naar allochtone werknemers. Steeds meer werkgevers zien in dat een gemêleerd personeelsbestand juist goed is voor hun organisatie.

Tenslotte komt daarbij ook nog de praktische vraag welke informatie er weggelakt moet worden, ook de voltooide universitaire opleiding in Casablanca en de werkervaring als penningmeester van de allochtone zelforganisatie? Deze nadelen zouden groot genoeg moeten zijn voor de gemeente Nijmegen om af te zien van dit experiment met anoniem solliciteren. In plaats daarvan zou men beter werk kunnen maken van een gemeentelijk diverstiteitsbeleid en daarmee ook een voorbeeldfunctie vervullen voor andere werkgevers.

Ralph Sluijs
(Coördinator ADB Nijmegen e.o.)

Voor vragen kunt u bellen met: Ralph Sluijs, tel. nr. 024 324 04 00.

---- --