Ministerie van Defensie

08-08-2006 16:47

HR.MS. HAARLEM VOEGT ZICH BIJ NAVO FLOTTIELJE

De mijnenjager Hr.Ms. Haarlem vertrekt vandaag om 19.00 uur met een 45-koppige bemanning voor een reis van bijna vijf maanden naar de Oostzee. De Haarlem gaat deel uitmaken van 'Standing NATO Response Force Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG1)'.

Aan dit internationale verband doen naast Nederland, steeds wisselende NAVO landen mee. Deze multinationale eenheid bevaart continu de zeeën, waardoor de alliantie over de mogelijkheid beschikt om snel en flexibel de belangen van haar lidstaten over de gehele wereld veilig te stellen.

Sinds 20 maart staat SNMCMG1 onder bevel van de Duitse fregattenkapitän Andreas Stricker, met zijn stafschip FGS Rhein. Andere deelnemende landen naast Duitsland en Nederland zijn dit keer het Verenigd Koninkrijk, België, Noorwegen, Denemarken, Polen en Estland.

Een van de doelen van SNMCMG1 is het actief zoeken naar en het vernietigen van mijnen en torpedoâs in de Oostzee, een jaarlijks terugkerende operatie. De explosieven zijn een erfenis uit beide wereldoorlogen en de Koude Oorlog.