Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 8 augustus 2006 060808R

Helft archiefinventarissen Nijmegen en regio toegankelijk via website

Ruim de helft van de Nijmeegse archieftoegangen (inventarissen) is sinds kort toegankelijk voor internetters. Op de website van het Regionaal Archief Nijmegen (www.nijmegen.nl/hetarchief) kan de digitale bezoeker de toegangen van een groot aantal historische archieven uit Nijmegen en omgeving online raadplegen. Het gaat om vele tienduizenden beschrijvingen van archiefstukken van bijvoorbeeld gemeenten, kerkgenootschappen, scholen, bedrijven, sportverenigingen en families vanaf de 12e eeuw. Heeft het Regionaal Archief Nijmegen archiefstukken over de sloop van de Valkhofburcht in 1796 of de eerste Wandelvierdaagse in 1909? Of over de opening van de Waalbrug in 1936, de "Grootste Nijmegenaar" Titus Brandsma of het neerstorten van een Britse bommenwerper in Beuningen in 1943? Met één klik op de knop is het nu uit te zoeken. Enkele voorbeelden
De zoekterm "wethouder" levert bijvoorbeeld onder andere de collectie met stukken van J.H. Graadt van Roggen op. Voor sommigen klinkt misschien alleen zijn naam vertrouwd door de straat die naar hem vernoemd is. Anderen kennen hem mogelijk als de wethouder die veel werk heeft verzet om van de oude vestingstad Nijmegen een moderne stad te maken. Uit de inventaris blijkt duidelijk dat de collectie Graadt van Roggen stukken bevat over heel diverse onderwerpen. De collectie omvat stukken over de uitleg van de stad, over bijzondere onderwerpen als begraafplaatsen, tijdaanduiding door electrische klokken, enz. Bij die onderwerpen horen ook de tramwegen:

113
Stukken betreffende de concessie, verleend aan de Nijmeegse Tramweg Mij, tot het exploiteren van een stoomtram binnen de Gemeente 114
Stukken betreffende de stoomtram van Nijmegen naar Grave

115
Stukken betreffende de aanleg van de electrische tram 116
Stukken en knipsels betreffende de tramweg Nijmegen - Venlo

De zoekterm "herten" leidt naar het archief van de familie Biesman, waar een van de stukken, nummer 90 namelijk, ons meer dan 500 jaar in de tijd terug voert. Terug naar het oude Nijmegen in de tijd dat de Valkhofburcht er nog was, een idyllische plek waar nog herten rondliepen.

90
Brief van Hertog Karel aan Egbert Biesman, Waldgraaf met verzoek drie enkel gulden te betalen aan Gerit, huiskamerling van de hertog, wegens aankoop van haver voor de herten en hinden op de burcht te Nijmegen. 1496, zaterdag na Paulus Bekering ( 30 Januari ) Voorheen moest de klant in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen zijn weg proberen te vinden in verschillende archieftoegangen, variërend van handgeschreven fiches tot archiefinventarissen in boekvorm. Dit was vaak tijdrovend. Nu zijn op de website de toegangen volgens één helder stramien vormgegeven en 24 uur per dag te raadplegen via internet. Iedereen met een internetverbinding kan de actuele archiefinformatie inzien en weet dus thuis al of het zinvol is om het Regionaal Archief Nijmegen te bezoeken. Op dit moment zijn ongeveer 500 van de 1000 archieftoegangen via de website te raadplegen. Aan het digitaliseren van de resterende archieftoegangen wordt hard gewerkt.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380