Vluchtelingenwerk Nederland

Rapport 'Geen pardon, geen terugkeer.'

Project Terugkeer geen succes

VluchtelingenWerk Nederland vraagt
regering om menselijkheid en daadkracht

Het Project Terugkeer van minister Verdonk is geen succes, zo luidt een van de conclusies van het rapport `Geen pardon, geen terugkeer', dat VluchtelingenWerk Nederland 15 juni heeft gepubliceerd.

De sluitende aanpak van het terugkeerbeleid die de minister beloofde voor de groep asielzoekers die nog onder de oude Vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd, de zogenaamde '26.000', pakt in praktijk heel anders uit. Uit recente cijfers blijkt dat van de tot nu toe 18.500 afgehandelde dossiers 44% van de mensen recht heeft op een vergunning. 34% is met onbekende bestemming vertrokken of geregistreerd onder `administratief vertrek'. Slechts 22% van de groep `oude wetters' vertrok zelfstandig met behulp van het IOM of gedwongen.

In het rapport `Geen pardon, geen terugkeer' evalueert VluchtelingenWerk Nederland het Project Terugkeer, dat zij de afgelopen twee jaar nauwlettend heeft gevolgd. VluchtelingenWerk constateert dat de resultaten negatief zijn en dat de materie veel weerbarstiger is dan het kabinet blijkbaar had verwacht. "Het kan nog jaren duren voordat deze problematiek is opgelost", aldus Edwin Huizing, directeur VluchtelingenWerk Nederland. "Een hoop onrust, maar ook verspilling van tijd en geld, had kunnen worden voorkomen, als er een eenmalig pardon was gegeven."

VluchtelingenWerk Nederland adviseert de regering bij het opzetten van de terugkeerorganisatie rekening te houden met de slechte ervaringen met het Project Terugkeer. Deze opzet zou niet als basis van zo'n nieuwe organisatie moeten dienen. Zij pleit voor een humanere aanpak. Niet de logistiek, maar de mensen moeten centraal staan.

De groep mensen die onder het Project Terugkeer valt is inmiddels uitgebreid. VluchtelingenWerk Nederland schat dat er nog 15.000 dossiers moeten worden afgehandeld. Al deze mensen zijn al minimaal vijf jaar - en veelal veel langer - in Nederland. Zij zijn nog steeds in onzekerheid over hun toekomst. Er is alle reden om aan te nemen dat van de nog openstaande dossiers veel mensen een verblijfsvergunning zullen krijgen.

VluchtelingenWerk vindt het inhumaan deze mensen nog langer in onzekerheid te laten en roept de regering op daadkracht en menselijkheid te tonen en te besluiten een verblijfsvergunning te verlenen aan alle mensen die voor 1 april 2001, de datum waarop de nieuwe Vreemdelingenwet in werking trad, om asiel vroegen.
* Download hier het Rapport 'Geen Pardon, geen terugkeer.'