Artsen zonder Grenzen


Zuiden Libanon onbereikbaar over de weg

08/08/2006 17:24 -- Artsen zonder Grenzen kan geen hulp meer over de weg aanvoeren naar zuidelijk Libanon. De laatste bruikbare brug over de Litani-rivier werd op 7 augustus bij een luchtbombardement verwoest.

Medewerkers van Artsen zonder Grenzen moesten vier ton medische voorraden en brandstof over de rivier dragen om het zuiden toch te kunnen bereiken.

In Bent Jbail en Aaitaroun, dichtbij de Israëlische grens, bevoorraadt Artsen zonder Grenzen klinieken. In Tebnine is een medisch team actief.

foto: Kadir Van Lohuizen In Tyrus (Sour) heeft Artsen zonder Grenzen een kliniek in het Bashour ziekenhuis. Mobiele teams bieden medische zorg aan ontheemden in opvangcentra in Tyrus. In negen dorpjes zijn medicijnen voor chronische ziekten gedistribueerd.

In Sidon (Saida), verblijven 24.000 ontheemden in opvangcentra. In particuliere huizen verblijven zeker 70.000 ontheemden. Artsen zonder Grenzen heeft een kliniek in Sidon. Mobiele teams bezoeken vier opvangcentra.

In de zuidelijke steden Jezzine, Nabatiye en Jobb Jannine steunt Artsen zonder Grenzen ziekenhuizen waar nodig met medicijnen.

De situatie van de 250.000 ontheemden in het Aley district (Shouf regio) verslechtert. Er is alleen nog opvangmogelijkheid op bouwplaatsen en in ruïnes van vroeger gebombardeerde gebouwen. Artsen zonder Grenzen steunt gezondheidsposten met medicijnen voor chronische ziekten.

Gebieden waar Artsen zonder Grenzen actief is Ook in Beiroet verslechteren de levensomstandigheden van de 120.000 ontheemden daar. Er is alleen nog opvangmogelijkheid in parken. Artsen zonder Grenzen heeft zelf twee mobiele teams in de stad en steunt twee lokale mobiele klinieken. De teams voeren medicijnen voor chronische ziekten aan en zorgen voor schoon drinkwater.

In het zuiden en westen van Libanon hebben onze teams hebben op diverse locaties noodhulpgoederen verdeeld onder de ontheemden die het slechtste af zijn.

Artsen zonder Grenzen is met ruim 40 internationale medewerkers aanwezig in Libanon. In totaal is nu 175 ton noodhulp naar Libanon aangevoerd, waaronder materiaal voor 5.000 dialysebehandelingen. 100 ton noodhulp wacht nog in Cyprus.

In buurland Syrië biedt een Artsen zonder Grenzen noodhulp aan 8.5000 Libanese vluchtelingen.

Teams Artsen zonder Grenzen bereiken Libanese dorpjes bij grens Israël