Gemeente Amsterdam



Huidige bewoners belangrijkste doelgroep van ontwikkeling Amsterdam Nieuw West

8 augustus 2006
-
Laurien van Velzen

De ontwikkelingsvisie Richting Parkstad 2015 is voor de eerste keer geëvalueerd. Een groot deel van het beleid is succesvol en blijft staan, een aantal inzichten leidt tot een koerswijziging. Dit heeft geleid tot de nota `Herziening Richting Parkstad 2015', die in september ter inspraak komt te liggen. De huidige bewoners zijn de belangrijkste doelgroep en dragers van de vernieuwing. Dat betekent dat sociale en fysieke vernieuwing worden ingezet voor de verbetering van de positie van de huidige bevolking. De wethouder Volkshuisvesting, Tjeerd Herrema: "We leggen de nadruk nog meer op de menselijke kant van de vernieuwing. Het gaat, naast de bouw van huizen, vooral om bouwen aan een beter leefklimaat. Het gaat dus ook om onderwijs, werk en samen leven."

Impuls voor vooruitgang
Een wooncarrière in Nieuw West blijkt moeilijk, omdat er te weinig koopwoningen en duurdere huurwoningen zijn. Dit, terwijl de meeste bewoners graag willen blijven. De vernieuwing komt tegemoet aan de wensen van deze groep. Stedelijke vernieuwing is niet alleen modernisering van het gebied, maar moet ook een impuls zijn voor de vooruitgang van de bewoners. Bij de vernieuwing komt de nadruk te liggen op het vasthouden van bewoners met middeninkomens. Dit kan door de bouw van aantrekkelijke woonmilieus en door een modern en aantrekkelijk voorzieningenniveau. Daarnaast moet het beleid zich richten op kansen voor de huidige bewoners. De economische pijler van de vernieuwing moet minder de nadruk leggen op de ontwikkeling van vastgoed en veel meer het accent op het benutten van arbeidsplaatsen, vooral voor schoolverlaters, en het stimuleren van lokaal ondernemerschap.

Nieuwe verhouding tussen gemeente en corporaties Corporaties worden verantwoordelijk voor het maken van de uitwerkingsplannen, inclusief de inspraak daarover. Zij nemen bovendien de financiële verantwoordelijkheid voor de bouwplannen. In ruil daarvoor krijgen ze meer bewegingsvrijheid (binnen randvoorwaarden van de stadsdeelraden). De gemeente gaat zich daarnaast vooral bezig houden met de sociale vernieuwing. Doordat de corporaties meer financiële verantwoordelijkheid nemen, komt er geld vrij voor een sociaal investeringsfonds. Door de gemeente en de corporaties wordt nog onderhandeld over de financiële randvoorwaarden. Alle plannen, inclusief de bouwplannen, worden voortaan beoordeeld op de vraag wat zij bijdragen aan de sociaal-economische vernieuwing.

Richting Parkstad 2015
De hoofdlijnen voor de vernieuwing van Nieuw West op sociaal, economisch en ruimtelijk gebied zijn in 2001 vastgelegd in de ontwikkelingsvisie Richting Parkstad 2015. Bij de vaststelling van de visie is afgesproken om de stedelijke vernieuwingsoperatie elke vijf jaar te evalueren om te zien of de stedelijke vernieuwing nog op de juiste koers ligt. Deze punten zijn verwerkt in de nota `Herziening Richting Parkstad 2015'. Het college van B&W stemt in met het vrijgeven van deze nota voor inspraak. Dit besluit wordt ter kennisneming naar de leden van de Raadscommissie voor Verkeer, Vervoer en Infrastructuur, Dienstverlening, Volkshuisvesting en Monumenten en Archeologie gestuurd voor de vergadering op 13 september. Na de inspraak zal besluitvorming in de stadsdeelraden plaatsvinden en zal daarna in de raadscommissie en in de gemeenteraad worden behandeld.