Gemeente Amsterdam



Stadsloods helpt meer ruimtezoekers

8 augustus 2006
-
Laurien van Velzen

In 2005 heeft de stadsloods meer dan 100 `onorthodoxe' en niet-reguliere initiatieven op zoek naar huisvesting begeleid. Dit zijn er twintig meer dan in 2004. De loods signaleert echter terughoudendheid bij eigenaren van leegstaande gebouwen om te verhuren.

Dit blijkt uit het `Jaarverslag Loodsprojecten 2005' dat door het college van B en W is vastgesteld. Het verslag geeft een beeld van de werkzaamheden van de gemeentelijke loods, vanaf heden stadsloods genoemd, van de Dienst Ruimtelijke Ordening.

Trends
Opvallend is de blijvende vraag naar betaalbare ruimten voor sociaal-culturele functies zoals religie, kunst, cultuur en onderwijs. Deze ruimten zijn, op korte termijn, moeilijk te vinden. De beste resultaten zijn geboekt bij matching met (tijdelijk) leegstaande gebouwen en locaties, bijvoorbeeld Mapleleaf (kauwgomballenfabriek), Timorplein, The Village, Bijlmerstation, NDSM. Er is voortdurend vraag naar locaties voor leisureprojecten en vooral voor grootschalige projecten zijn de ruimtelijke mogelijkheden beperkt.

Leisure
De betekenis van leisure in de stedelijke economie neemt toe (15). De stadsloods heeft een trekkersrol gespeeld in het voorbereiden van een nieuwe proactieve aanpak voor de ontwikkeling van leisureprojecten in de stad. Eind 2006 wordt hierover aan het gemeentebestuur gerapporteerd. Ook is vestigingsbeleid ten aanzien van grootschalige leisurebedrijven vastgesteld en zijn hiervoor 15 locaties benoemd.

Cultuur
In de culturele sector (13) zoeken vooral amateurtheater- en muziekgezelschappen huisvesting. Resultaten zijn bereikt door gebruik te maken van netwerken en door combinatiegebruik van panden, bijvoorbeeld Timorplein 21, een voormalig schoolgebouw waarin culturele voorzieningen, bedrijfjes en een budgethotel zijn ondergebracht.

Creatieveindustrie
Nieuw is dat het internationale creatieve onderwijs zich meldt.

Religie
De vraag naar ruimte voor religieuze instellingen (tempels, kerken, moskeeën, gebedsruimten enz.) (5) blijft onveranderd ingewikkeld, omdat zij vaak weinig draagkracht hebben. De loods onderzocht deelverhuringen bij bestaande religieuze genootschappen en schoolgebouwen. Ook is er belangstelling voor huisvesting op bedrijvenlocaties. Het gaat om goed bereikbare locaties die grote bezoekersstromen kunnen ontvangen. `Ruimte voor Religie; vestigingsbeleid voor religieuze instellingen' heette het onderzoek dat voor deze categorie in 2005 werd uitgevoerd.

Partycentra
Er is veel vraag naar ruimten voor partycentra (6), in het bijzonder voor cultureel-etnische feesten. De Investeringsbereidheid van initiatiefnemers hiervoor is groot, maar in de praktijk blijkt dat feitelijke draagkracht tekortschiet. Op enkele locaties is een partycentrum mogelijk gemaakt, bijvoorbeeld op Sloterdijk 1.

Horeca
Hotels (7) aanvragen, onder meer voor nieuwe formules als short stay appartementen. Door het grote tekort aan logiescapaciteit is een vernieuwd overzicht van hotellocaties samengesteld.

Voorbeelden loodsprojecten

Lucas Bols terug in Amsterdam
Bemiddeling door het stadsdeel Amsterdam Oud Zuid voor vestiging van het hoofdkantoor, informatie- en trainingscentrum van Bols in de Paulus Potterstraat.

Muziekpakhuis
De stichting Muziekpakhuis exploiteert en beheert een muziekschool waar ongeveer 1400 amateurmusici muziekonderwijs volgen. Het Muziekpakhuis is momenteel in onderhandeling met Ymere over de locatie `viaduct De Ruijterkade'.

Tassenmuseum
Dit museum, sinds 1994 gevestigd in Amstelveen, toont de historie van de damestas in de Westerse cultuur van het einde van de Middeleeuwen tot heden. Omdat een groei naar 50.000 bezoekers per jaar wordt verwacht zoekt het museum grotere huisvesting. Het museum verwacht medio 2006 een pand aan de Herengracht te betrekken.

Achtergrond
De stadsloods opereert gemeentebreed en biedt begeleiding in de initiatieffase van projecten. Ook neemt de loods trends waar in de dynamiek van ruimtevraag en -aanbod en verricht onderzoek. De loods is in 1994 door het college in het leven geroepen als aanspreekpunt voor instellingen die op zoek zijn naar huisvesting in Amsterdam. De betekenis van het loodswerk voor de stad ligt vooral in het stadsbreed werken vanuit een helikopterview en het schakelen tussen allerlei zoekers en aanbieders. In 2005 is een begin gemaakt met het intensiveren van de samenwerking met buurgemeenten in de regio.