Gemeente Amsterdam



Stalling Beursplein gaat weer open

8 augustus 2006
-
Laurien van Velzen

Het college van B&W gaat de bewaakte fietsenstalling op het Beursplein in augustus heropenen. Het college vindt een bewaakte fietsenstalling op het Beursplein in het kader van het fietsbeleid noodzakelijk. De gemeenteadvocaat heeft geconcludeerd dat er geen sprake is van concurrentievervalsing als de stalling weer open gaat.

In november 2005 besloot het toenmalige college de fietsenstalling op het Beursplein te sluiten, omdat de stalling niet rendabel leek en geen aanwinst voor de omgeving was. Wel was toen ook duidelijk dat exploitatie in opdracht van de gemeente geen concurrentievervalsing (t.o.v. de commerciële stalling onder de Beurs van Berlage) was.

Tjeerd Herrema, wethouder Verkeer: "Amsterdammers moeten op belangrijke plekken in de stad hun fiets eenvoudig, goedkoop en veilig kunnen stallen. Daarom willen wij ook graag dat de stalling op het Beursplein weer wordt geopend." Het college heeft in het programakkoord opgenomen dat ze meer maatregelen wil voor de fiets. De stalling past hiermee binnen het fietsbeleid van de gemeente.

Afhankelijk van besluitvorming door het bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum, zal de stalling een kwalitatief betere uitstraling krijgen door onder meer speciaal ontworpen hekken.

De stalling zal vanaf 1 augustus worden geopend en zal in opdracht van de gemeente Amsterdam worden geëxploiteerd. Hiermee komt het college tegemoet aan een amendement en een motie van de raadsleden mevr. M.P. Meijer en mevr. R. Alberts (SP).

De opening van de stalling zal op 13 september in de vergadering van de Raadscommissie voor Verkeer, Vervoer en Infrastructuur, Dienstverlening, Volkshuisvesting en Monumenten en Archeologie worden besproken.