Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers


DE CROO ONTVANGT DE BIJZONDER GEZANT VAN KOFI ANNAN

Congo, centraal thema van de ontmoeting

Dinsdag 8 augustus om 10 uur

De heer Luc D'Hoore, gewezen minister en vertegenwoordiger van AWEPA (Association of West-European Parlementarians for Africa), woonde de ontmoeting bij.

De heer Ibrahim Fall, Bijzonder Gezant van de Secretaris-Generaal van de UNO voor de Internationale Conferentie over de Regio van de Grote Meren, legde de nadruk op de schikkingen die, na de presidentsverkiezingen en de parlementsverkiezingen in de DRC, moeten worden genomen om onrust te voorkomen.

Onder meer wordt voorgesteld de Congolese kiezers duidelijk te maken dat niemand de verkiezingen heeft gewonnen of verloren, maar de democratie de grote overwinnaar is.
Hij stelt voor dat de regeringen van de omringende landen, van Zuid-Afrika, van België in het bijzonder, en van Frankrijk en de Verenigde-Staten, alles in het werk zouden stellen om de gemoederen te bedaren mochten er zich incidenten voordoen.

De organisatie van een nieuwe Sun City (Congolese verzoening) op het niveau van de Parlementen is wellicht denkbaar.
De parlementsleden hebben de gewoonte een politiek evenwicht te zoeken, hebben ervaring met de controle op de uitvoerende macht en, vooral, vertegenwoordigen de bevolking.

Medio november zal in Kinshasa een conferentie met de parlementsleden uit 11 landen worden georganiseerd. Op die conferentie zal de Topontmoeting van de Staatshoofden van Nairobi worden voorbereid om een snelle bekrachtiging en een parlementaire controle van het vredes, -stabiliteits- en ontwikkelingspact, zodra het is ondertekend, in de hand te werken. Dat zal dus de eerste internationale conferentie na de verkiezingen zijn.

De Bijzonder Gezant die van oordeel is dat de heer H. De Croo Congo zeer goed kent en er tal van contacten heeft, nodigt hem uit dit belangrijk gebeuren bij te wonen in de hoop dat de regeringen van de Europese Unie zijn voorbeeld zullen volgen.

Ten slotte dient, in afwachting van de uitslag van de verkiezingen (20 augustus 2006), onverwijld aan preventieve diplomatie te worden gedaan en moeten meteen ook demarches worden gedaan voordat er zich incidenten voordoen.

Brussel, 8 augustus 2006.

Kamer van volksvertegenwoordigers ­ 1008 Brussel D. Van den Bossche Tel.02/549.81.77 ­ Fax: 02/549.83.02 ­ Email: dominique.vandenbossche@dekamer.be