Ingezonden persbericht


Orgelconcert Tineke Steenbrink in Nijmeegse Stevenskerk

Nijmegen, 28 juli 2006

PERSBERICHT

Organiste is een van de jonge honden binnen de oude muziek

Het koororgel centraal

NIJMEGEN - Op dinsdag 8 augustus geeft Tineke Steenbrink een concert in de Sint Stevenskerk. Steenbrink stelt het fraaie historische koororgel centraal met muziek van Girolamo Frescobaldi. Op het Königorgel speelt zij muziek van Dietrich Buxtehude. Het concert begint om 20.30 uur, de toegang bedraagt ¤6,- of ¤ 5,- met studentenkaart, CJP en 65+-pas. De zomerconcertserie loopt tot en met 12 september.

Wat Claudio Monteverdi was voor de vocale muziek, was Girolamo Frescobaldi voor de klaviermuziek: een vernieuwend genie die van elke melodie een prototype maakte voor latere navolgers. Geboren in Ferrara was hij eerst de leerling van Luzzasco Luzaschi, verbleef enige jaren in Florence en was tot aan zijn dood in 1643 organist van de Sint Pieter. Hij publiceerde diverse bundels klaviermuziek met toccata's, capriccio's, partita's (variaties op bestaande melodiën), ricercares en canzones. Noord-Duitse componisten zoals Froberger, Pachelbel, Buxtehude en Bach zijn schatplichtig aan hem. Van Frescobaldi speelt een aantal toccata's, de instrumentele varianten van het madrigaal, een cappricio en een ricercar. Op het Königorgel vervolgt ze met twee werken van Dietrich Buxtehude. De Toccata in F (BuxWV 156) is geworteld in de kamermuziekstijl van de 17de eeuw die begon bij Frescobaldi. Zij sluit af met de koraalfantasie Nun freut euch, lieben Christen g'mein (BuxWV 210). Deze koraalfantasie is het hoogtepunt van het oeuvre van Buxtehude en te beschouwen als een samenvatting van de Noord-Duitse orgelstijl. Kortom: een waardige afsluiting van dit concert.

Tineke Steenbrink (1977) studeerde orgel aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en klavecimbel aan de Hochschule für Musik Köln. Sinds 1998 speelt zij met haar zus Judith Steenbrink (viool) in Ensemble Séverin, waarmee zij onder meer op festivals in Duitsland, Engeland, België, Noorwegen en Finland concerteerde. Ensemble Séverin verdiept zich in o.a. Nederlandse muziek. In 2002-2003 was zij continuospeler in het European Union Baroque Orchestra, sindsdien verleent zij haar medewerking aan verschillende orkesten en ensembles, zoals Cappella Amsterdam, Concerto Köln, The King's Consort en European Union Chamber Orchestra. Steenbrink is medeoprichter van Holland Baroque Society. Steenbrink is organist van de St. Martinuskerk te Cuijk, waar zij het beroemde Severijn-orgel uit 1650 bespeelt.

***************************************************************************noot voor de pers,