Gemeente Dinkelland


Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT

Van: Birgit Boode
Datum: 7 augustus 2006

Betreft: Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Gemeente Dinkelland en gemeente Liptovský Mikulá? ten behoeve van betere woonvoorzieningen Romagezinnen

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst gemeente Dinkelland en gemeente Liptovský Mikulá? ten behoeve van betere woonvoorzieningen romagezinnen

Op dinsdag 8 augustus a.s. wordt om 18.30 uur de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de gemeente Dinkelland en de gemeente Liptovský Mikulá?. Deze overeenkomst wordt getekend om een renovatie, herindeling en uitbreiding van de woonvoorziening van Roma-gezinnen in Liptovský Mikulá? mogelijk te maken.

Toelichting

In januari 2006 heeft een delegatie van de gemeente Dinkelland een bezoek gebracht aan de gemeente Liptovský Mikulá?. Het meest indrukwekkende onderdeel van het programma was een bezoek aan een groep Romagezinnen die onder erbarmelijke omstandigheden leven in een soort getto aan de rand van de stad Liptovský Mikulá?. In overleg met de gemeente Liptovsky Mikulas is besloten om gezamenlijk de mogelijkheden te onderzoeken om 15 woningen voor de Romagezinnen te kunnen bouwen.

De gemeenteraad van de gemeente Dinkelland heeft op 16 mei 2006 besloten een bedrag van E 32.000,- beschikbaar te stellen voor de bouw van deze 15 woningen in Liptovský Mikulá? ten behoeve van de daar wonende Romagezinnen.

In de periode van 15 tot en met 18 juni 2006 heeft er een bezoek plaatsgevonden aan Liptovský Mikulá? door EMDA (foundation for European Development Assistance) ter voorbereiding van het woningbouwproject. Tijdens dit bezoek is gebleken dat de geraamde tijdsplanning voor dit project een veel langer voorbereidingstraject kent dan was beoogd. Er zou daarom pas in 2007 met de bouw kunnen worden begonnen.

In overleg tussen EMDA en de gemeente Liptovský Mikulá? is gekeken naar een alternatief plan dat op korte termijn zou kunnen worden opgestart. Door Liptovský Mikulá? is een alternatief plan naar voren gebracht dat de besluitvorming voor constructie reeds heeft doorlopen en op korte termijn kan worden uitgevoerd. Het beoogde plan van de bouw van de 15 woningen zal worden omgezet in een renovatie, herindeling en uitbreiding van het bestaande gebouw op het Romaterrein.

De renovatie, herindeling en uitbreiding zal bestaan uit de volgende onderdelen: . De realisatie van negen nieuwe appartementen voor Romagezinnen; . Twee ruimtes voor sociale educatie (1 voor kinderen en 1 voor volwassenen); . Een ruimte voor de opvang van daklozen en bezoekers zonder verblijfplaats; . Een kantoorruimte voor politie en beveiliging.

Daarnaast zullen er aanvullende maatregelen worden genomen zoals: . De aanleg van een verhard terrein met verlichting; . Verharden van de toegangsweg en parkeerterrein; . Aanleg van een terrein voor de opslag van materialen.

De gemeenteraad van Dinkelland heeft ingestemd met deze omzetting van het plan.


---

Mededelingen voor de redactie:

U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst op dinsdag 8 augustus om 18.30 uur in het gemeentehuis in Denekamp.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met burgemeester F. Willeme op telefoonnummer 0541-854 108 of met team communicatie, Birgit Boode, telefoonnummer 0541-854 185.


---- --