Akzo Nobel

Akzo Nobel sluit overeenkomst met Feixiang Chemicals

Arnhem, 8 augustus 2006 -- Akzo Nobel heeft een belangrijke stap gezet ter versterking van haar positie op de Chinese chemiemarkt met de aankondiging dat het bedrijfsonderdeel Surfactants een strategische overeenkomst heeft gesloten met Feixiang Chemicals (Zhangjiagang) Company Ltd., in China de belangrijkste leverancier op het gebied van speciale oppervlakteactieve stoffen.

Feixiang Chemicals, dat gevestigd is in de provincie Jiangsu, produceert diverse chemische producten, waaronder een groot scala aan vetaminen en oppervlakteactieve stoffen met een totale capaciteit van ongeveer 80.000 ton per jaar. De nieuwe 50/50 joint venture, die nog goedgekeurd moet worden door de Chinese overheid, verwacht een aanzienlijk hogere omzet te behalen op het vasteland van China. Akzo Nobel verkrijgt de exclusieve rechten voor de distributie van het merendeel van de speciale oppervlakteactieve stoffen van Feixiang Chemicals buiten China.

"Deze overeenkomst sluit geheel aan bij onze groeistrategie voor Azië en zal de weg vrijmaken om verder door te dringen in de snelgroeiende Chinese markt," aldus Leif Darner, binnen de Raad van Bestuur van Akzo Nobel verantwoordelijk voor Chemicals. "We hebben een stevige voet aan de grond in de regio. Azië - en met name China - is een belangrijk investeringsgebied voor onze bestaande activiteiten. We brengen voortdurend de kansen in kaart om onze mondiale posities in de geselecteerde marktsegmenten te verstevigen."

Frank Sherman, General Manager van Akzo Nobels onderdeel Surfactants, zei: "Feixiang Chemicals is in China marktleider voor speciale kationische oppervlakteactieve stoffen, terwijl Akzo Nobel wereldwijd voor deze producten marktleider is. Door deze overeenkomst wordt onze positie in China behoorlijk versterkt; tegelijkertijd breiden we onze aanwezigheid in Azië aanzienlijk uit."

Jack Shi, President van Feixiang Chemicals, zei: "Akzo Nobels onderdeel Surfactants past uitstekend bij onze activiteiten en zal ingepast worden om zo te profiteren van de sterke kanten van beide ondernemingen. Feixiang heeft een stevige positie in de Chinese markt. Akzo Nobels technologie zal onze activiteiten versterken en ons helpen onze productlijn uit te breiden."

Het hoofdkantoor van Akzo Nobels onderdeel Surfactants staat in Chicago (Illinois, VS). Bij het onderdeel werken 1.100 mensen; er zijn regionale hoofdkantoren in Zweden en

Singapore. De totale omzet over 2005 bedroeg USD 636 mln. Als leidende producent van speciale oppervlakteactieve stoffen levert de onderneming aan heel verschillende bedrijfstakken, waaronder de landbouw, de olie-, schoonmaak- en asfaltindustrie, de mijnbouw en aan bedrijven die verzorgende producten vervaardigen.


- - -

Akzo Nobel nv

Velperweg 76

Postbus 9300

6800 SB Arnhem

Nederland

Tel. (026) 366 43 43

Fax (026) 366 49 40


Noot voor de redactie
Akzo Nobel is een toonaangevende Global Fortune 500-onderneming met een notering aan zowel Euronext Amsterdam als NASDAQ. Wij zijn ook opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indexes en de FTSE4Good Index. Onze multiculturele organisatie met hoofdkantoor in Nederland voorziet afnemers wereldwijd van producten voor humane en veterinaire farma, verven en lakken, en chemische producten. Wij hebben circa 62.440 medewerkers en zijn actief in vier segmenten - humane en veterinaire farma, verven en lakken, en chemische producten - verdeeld over 13 business units met operationele activiteiten in meer dan 80 landen. De geconsolideerde omzet over 2005 bedroeg EUR 13,0 miljard. De financiële resultaten over het derde kwartaal worden op 18 oktober 2006 bekendgemaakt.

Internet: www.akzonobel.com



Akzo Nobel