Ingezonden persbericht


Sterke groei vacatures in transportsector
Monster Employment Index: vraag naar personeel blijft stijgen

Amsterdam, 8 augustus 2006 - De vraag naar transportmedewerkers en logistiek personeel is het afgelopen half jaar flink gestegen. Het aantal online vacatures in deze sector nam in juli voor de zesde maand op rij toe. Dit blijkt uit cijfers van Monster Employment Index - de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. De totale Index daalde de afgelopen maand wel licht met 5 punten, maar staat met 154 nog altijd 45 punten hoger dan een jaar geleden.

De Monster Employment Index berekent zijn gegevens op basis van circa 300 Nederlandse carrièresites en vacaturepagina's van websites van bedrijven.

Het Index-cijfer voor de sector Transport, Post en Logistiek steeg in juli naar 189 punten, de hoogste piek sinds het begin van de meting in 2004. Vooral in de eerste helft van 2006 groeide de vraag naar personeel fors. In zes maanden tijd steeg de Index 70 punten. Volgens vervoersvereniging EVO heeft de stijging vooral te maken met de verder toegenomen betekenis van Nederland als doorvoerland binnen Europa. Zeker nu de economie weer aantrekt, komt er meer werk op onze schouders.

Stijgers en dalers
De transportsector was met een toename van 12 punten de grootste stijger van de Index over de maand juli. Andere sectoren waar de de Index een stevige groei liet zien waren Onderzoek & Ontwikkeling (+11), Horeca (+10) en de Publieke Sector (+10). Een opvallende daling was te zien in de Financiële sector (-9) dat zich in de eerste zes maanden van 2006 juist zeer sterk had ontwikkeld. Ook de IT (-13) kende voor de tweede maand op rij een duidelijke terugslag.

De totale Index daalde in juli met 5 punten naar 154. Wel staat hij hiermee nog 38 punten hoger dan een half jaar geleden en 45 punten hoger dan de Index van juli 2005. "De lichte daling van de Index is ongetwijfeld te wijten aan de vakantieperiode waarin traditioneel minder geworven wordt", aldus Marc de Vries, Managing Director van Monsteroard.nl. "Kijk alleen al naar de bouw waar al een lange tijd veel vraag naar personeel is, maar mede door de bouwvak het aantal vacatures in juli ineens sterk afnam."

Regio's
De daling van de Index was het sterkst te zien in de regio West/Randstad waar hij met 7 punten daalde, voornamelijk door een sterke afname van recruitment in Zuid-Holland. De daling van de Index in Midden/Oost lag gelijk aan de landelijke trend: 5 punten. De andere delen van Nederland hadden het minst te maken met een terugval. De regio Noord daalde 2 punten, Zuid slechts 1 punt.

De Europese Index steeg wel, met 4 punten. Dit had voornamelijk te maken met een grote stijging in Frankrijk (+20). Ook in Duitsland steeg de vraag naar personeel ten opzichte van de maand ervoor (+4). Groot-Brittannië (-2) en Zweden (-13) kenden net als Nederland eveneens een zomerdip.

Het volledige Monster Employment Index rapport is te lezen op: http://eIndex.monsterworldwide.com.

/// EINDE BERICHT ///

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index, initiatief van Monster Worldwide, moederorganisatie van Monsterboard.nl, is een barometer voor de online arbeidsmarkt in vijf Europese landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Zweden (227 miljoen Europeanen). De barometer is een maandelijkse analyse naar de aanwezigheid van kwalitatieve arbeidskansen en levert objectieve informatie over de trends in recruitment, gericht op regio's en beroepsgroepen (conform ISCO 88 indeling). Meer dan 1.400 Europese representatieve carrièresites en HR secties van websites van bedrijven worden geraadpleegd. Een team van acht fulltime onderzoekers, gestationeerd in Praag, verzamelt deze data sinds november 2004. De Index wordt onafhankelijk geaudit door ARC Research, een marktonderzoeksbureau uit Cranford, New Jersey (VS). De barometer is zeer succesvol in de VS, waar de Monster Employment Index in april 2004 werd geïntroduceerd, en wordt door onder andere de politiek, werkgevers- en werknemersorganisaties en de media gezien als een officiële indicator van de werkgelegenheid.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan momenteel ruim 40.000 vacatures en 650.000 CV's. Per maand kent de site circa 1.400.000 unieke bezoeken (juni 2006).

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster®, marktleider op het gebied van online recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Maynard, Massachusetts. Monster heeft 26 locale websites, gevestigd in 24 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces.

Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl.

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc., opgericht in 1967, is het moederbedrijf van Monster®. Het bedrijf is ook eigenaar van TMP Worldwide, een van de grootste arbeidsmarktcommunicatiebureaus in Noord-Amerika. Het hoofdkantoor van Monster Worldwide staat in New York. Internationaal werken er circa 4.300 medewerkers in 25 landen. Monster Worldwide (Nasdaq: MNST) maakt deel uit van de S&P 500 Index en de NASDAQ-100 Index.

Meer informatie over Monster Worldwide is te vinden op www.monsterworldwide.com.

Contactinformatie (