Ingezonden persbericht


Persbericht

Epe eerste gemeente met volledige Linux omgeving

~ Open Enterprise Server gericht op toekomst ~

Eindhoven, 8 augustus 2006 - Gemeente Epe is de eerste gemeente in Nederland die een Linux-omgeving voor het gehele ambtelijke apparaat heeft geïnstalleerd. Samen met ICT-dienstverlener AAC Cosmos implementeerde de gemeente een Novell Open Enterprise Server.

De gemeente timmert al sinds 2004 aan de weg met vooruitstrevende IT-oplossingen met als doel; een beter, efficiënter en flexibeler beheer van zowel de frontoffice (werkplekken en applicaties) als de backoffice (servers en printers). Na de installatie van Server Based Computing (SBC) en een Storage Area Network (SAN) was de volgende stap een Linux netwerk op basis van Novell Open Enterprise Server.

De voornaamste criteria voor de gemeente waren continuïteit van de omgeving, optimaal gebruik van resources en het eenmalig vastleggen van identiteiten. Om de continuïteit te waarborgen koos de gemeente voor een SAN en clustering. De keuze voor clustering komt voort uit het gunstige effect op de continuïteit van de omgeving omdat bij serveruitval de rest van de omgeving de functies overneemt en de lopende processen doorgaan.

Ten aanzien van resource management werd gekozen voor een integrale beheeromgeving op basis van Novell ZEN-Works. Dit heeft bijgedragen aan een uniforme manier van netwerkbeheer, imaging, inventarisaties, werkplekbeheer, en applicatie-uitrol. Al deze zaken gebeuren nu vanuit één beheerconsole en niet met een veelheid aan losse tools. Buiten een positief effect op de beheerlast daalden ook de investeringen en de kosten.

Daarnaast wilde gemeente Epe, met het oog op digitale dienstverlening en het verder terugdringen van het reactieve gebruikersbeheer van de omgeving, starten met het eenmalig vastleggen van gebruikers, wachtwoorden, rechten en rollen. Om dit mogelijk te maken koos de gemeente Epe voor een Novell NSure oplossing op basis van Novell eDirectory.

"Wij zijn er van overtuigd dat deze technologie op basis van open source onze organisatie alleen maar ten goede komt. Wij zijn niet langer afhankelijk van platformgedreven oplossingen. Ons documentair informatie systeem is gebaseerd op een Microsoft Windows platform. Onze security omgeving draait daarentegen op Novell NetWare en onze gemeentelijke basisadministratie (GBA) is gebaseerd op IBM OS/400. Het merendeel van de omgeving wordt inmiddels vanuit een Linux-gebaseerde omgeving beheerd . Dit alles met een kleinere beheerinspanning dan voorheen vanwege de keuze voor een optimale beheeromgeving die AAC Cosmos voor ons heeft ontworpen en geïmplementeerd", vertelt Bart van der Helm, ICT adviseur bij gemeente Epe. "Niet alleen in Nederland is onze aanpak uniek, tijdens het implementatieproject bleken we ook internationaal voorlopers te zijn met delen van onze oplossing."

In de toekomst kan de gemeente de omgeving nog verder inrichten om mobiele communicatiemogelijkheden optimaal te kunnen benutten. Zo is inmiddels een oplossing geïmplementeerd voor veilig op afstand werken via de internetbrowser. Op dit moment beraadt gemeente Epe zich over een mobiel platform waarbij PDA, MDA en Smartphones direct gaan communiceren met een workflow management-systeem en e-mail .

"Wij vonden het een hele eer aan dit vooruitstrevende project mee te werken", vertelt Wilbert van Beek, Commercieel Regio Directeur bij AAC Cosmos. "Natuurlijk zijn we nog tegen enkele problemen aangelopen maar gelukkig hebben we die snel op kunnen lossen waardoor gemeente Epe nu optimaal kan werken binnen een volledige open source-omgeving."

(528 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over AAC Cosmos
AAC Cosmos is een ICT-partner met specifieke kennis op het gebied van ontwerpen, implementeren, toepassen en beheren van ICT-oplossingen. Het bedrijf heeft 380 medewerkers en 6 vestigingen in het hele land. AAC Cosmos richt zich met zijn dienstverlening voornamelijk op middelgrote organisaties in het bedrijfsleven, maar heeft ook grote organisaties binnen de zorgsector, lokale overheid en centrale overheid in zijn klantenkring. AAC Cosmos denkt als ICT-partner met zijn klanten mee over hoe zij ICT pro-actief en op een strategische manier kunnen inzetten, en heeft daarnaast ook specifieke kennis op het gebied van ICT-oplossingen voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen. In vrijwel iedere samenwerking met leveranciers beschikt het bedrijf over de hoogste (service-) accreditaties. Zo is het bedrijf onder andere Citrix Benelux Partner of the year 2005, Novell Platinum Solution Partner, Cisco Premier Partner, HP Preferred Partner 2006, Microsoft Gold Certified Partner for Security Solutions, Microsoft Gold Certified Partner for Learning Solutions, Exact Support Partner van het Jaar 2004 en Exact Partner van het Jaar 2005. Daarnaast is AAC Cosmos winnaar van de CRN Award Best Value Added Reseller of the Year 2005. Meer over AAC Cosmos kunt u vinden op: http://www.aaccosmos.nl

Voor verdere persinformatie, fotomateriaal of een interview kunt u contact opnemen met Ilona de Bok van LEWIS, het IT PR bureau: Tel: +31 (0) 40 235 46 00
Fax: +31 (0) 40 235 46 01
Email: ilonadb@lewispr.com

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com
Agency blog: www.lewis360.com