Broertjes weer onderweg naar Dakar

Het Off-Road Adventures Rally-Team met in de hoofdrollen Raoul en Jean-Pierre Jacobs gaan voor de tweede keer deelnemen aan de zware rally Dakar 2007

WILNIS, 20060808 -- Zondag 15 januari 2006 stonden ze met tranen in hun ogen boven op hun rallyauto aan het Lac Rose te Dakar. Na veertien loodzware dagen door de woestijn bereikten de broertjes Raoul en Jean-Pierre Jacobs in hun tweedehands Bowler Wildcat de finish. Ook met een brede grijns, want ze hadden de rally niet alleen boven verwachting uitgereden maar vielen ook nog in de prijzen!


Winnaar van het T1.1 Diesel Klassement, waarmee ze de beste amateurs in de rally waren met een diesel aangedreven auto en derde Rookie of the Year 2006 (het klassement voor deelnemers welke de eerste keer aan Le Dakar meedoen). Van de 171 gestarte auto's - waarvan 12 Nederlandse equipes - bereikten er uiteindelijk slechts 69 de finish. Hiervan zes Nederlanders waarvan "de broertjes" tweede waren. Een droom werd werkelijkheid en er moest een vervolg op dit succes komen: Dakar 2007.

Dakar is een virus, als je eenmaal hebt deelgenomen smaakt het naar meer. Het is niet alleen de topprestatie die over ruim 9.000 kilometer wordt neergezet, maar zeker ook de sfeer van de rally door Afrika en in het bivak. Het is eigenlijk het perfecte evenement voor autoduursport. Het komt aan op de rijder, de navigator, de auto en het team er omheen. Dit laatste is zeker zo belangrijk, zonder goede monteurs die de nacht door werken om de auto 's morgens weer in optimale staat aan de start te hebben is het haast onmogelijk deel te nemen. "Tijdens Le Dakar zie je eigenlijk drie soorten deelnemers: de avonturiers die de rally gewoon uit willen rijden, de amateurs welke zo hoog mogelijk willen eindigen en de fabrieksteams", aldus Raoul Jacobs. "Wij willen zo hoog mogelijk eindigen, het liefst tussen de fabrieksteams. We hebben vorig jaar bewezen dat we met beperkte middelen in staat zijn een prestatie neer te zetten en over voldoende ervaring beschikken om ons niet gek te laten maken." Het Off-Road Adventures Rally-Team wil daarom de klassering tijdens Dakar 2007 verbeteren, iets wat alleen mogelijk is met het juiste materiaal en met steun van sponsors.

De Bowler is inmiddels verkocht en het budget voor 2007 staat vast, dat is iets hoger dan afgelopen jaar en komt door een duurde auto, andere service en meer pr-budget. Nu de inschrijving bevestigd is, is er wederom een tweedehands auto aangeschaft. Dit is de Desert Warrior waarmee Frits Hessing afgelopen jaar heeft gereden. Deze auto heeft niet alleen meer vermogen en koppel, iets wat noodzakelijk is voor een hogere snelheid en nog betere prestaties in de zandduinen, maar is ook iets langer en breder waardoor de auto stabieler is dan de Bowler en zich minder zenuwachtig gedraagt. De aandrijfbron is een 3-liter BMW diesel en de 'look' van de auto lijkt op een Freelander. Nu is het team volop bezig met het werven van sponsors. "Ondanks beloften en toezeggingen zijn er een paar van vorig jaar afgevallen vanwege budget-issues en een andere marketingfocus", aldus Erwin Versleijen, binnen het team verantwoordelijk voor de sponsoring. "Omdat we nog maar vier maanden hebben, is het team versterkt met Pauline Teunissen, Priscilla van den Akker en Paul Pelsmaeker. Allen met een leuk en interessant netwerk waar we hopen de resterende sponsorbedragen bij elkaar te halen.". De prioriteit van het team ligt momenteel bij het afbetalen van de auto. Daarna moet de service worden ingekocht zodat Marcel de Man en Henk van den Helder voor en tijdens de rally de auto in topconditie kunnen houden. Pas als laatste de persauto waarmee live verslag wordt gedaan vanuit de rally.

Jean-Pierre 'Sjamp' Jacobs: "Iedereen binnen het team is bezig met het zoeken naar sponsors . Voor de meeste van ons gaat dit tussen de normale werkzaamheden door, je gooit af en toe eens een balletje op. Daardoor is het voor ons moeilijker om het budget van zo'n 250.000 euro bij elkaar te halen dan de miljonairs die meedoen aan Le Dakar." Low-budget teams als het Off-Road Adventures Rally-Team moeten het hebben van het gungehalte van werkgevers, relaties en bedrijven en mensen die iets met deze zware tak van sport hebben. De rally is slechts twee weken en wordt door RTL7 iedere avond uitgezonden en bekeken door zo'n 550.000 mensen dag in dag uit. "Met de Business Club Dakar 2007 hebben we iets unieks te bieden voor mensen en bedrijven die ons willen steunen", aldus Erwin Versleijen, "Deze Club stelt ons in staat om een kasstroom op gang te brengen en veel mensen aan ons te binden. Daarnaast krijg je er veel voor terug. Het begint nu langzaam te lopen. Dakar begint weer te leven, we merken dat ook in ons team."

Het team heeft nog een lange weg te gaan voordat alles rond is, maar loopt voor op de planning. Zeker in relatie tot vorig jaar waar ze het benodigde sponsorgeld maar net haalden en genoodzaakt waren hun rallyauto te verkopen om het budget sluitend te krijgen. Daarom roepen ze bedrijven op om dit jonge, enthousiaste team te steunen. Een team dat normaal doet, wars is van jaloezie, niet meedoet aan het roddelwereldje en gewoon de mouwen opstroopt!



Off-Road Adventures Rally-Team