Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van dinsdag 8 augustus 2006

15.000.000 bijen bezoeken Limburgse heidegebieden

In augustus zetten Limburgse imkers 300 bijenkasten in Vlaamse natuurreservaten.

De heidegebieden in Limburg zijn een historisch restant van de vele tienduizenden hectaren heide die zich tot enkele decennia geleden uitstrekten zover het oog reikte. In het verleden maakten die gronden deel uit van een landbouwsysteem dat gebaseerd was op de verrijking van de akkers via de potstal. De schapen graasden overdag op de heide. 's Avonds, in de potstal, lieten ze hun mest achter en die werd gebruikt voor de kleine akkers op de arme gronden. Dat agrarische systeem was terug te vinden van het hoge Noorden tot in Portugal.

In het verleden was het de gewoonte dat de omliggende boeren hun bijen naar de heide brachten in de maand augustus. Dat leverde honing op, een zoetstof die steeds goed van pas kwam in het Kempense huishouden, en was voor de kaarsen.

Een tiental imkers houdt die traditie nog steeds in ere en brengt jaarlijks een 300-tal kasten naar de Limburgse heidereservaten. Er zitten 50.000 bijen in een kast, dus dat levert in totaal 15.000.000 bijen op. De kasten worden geplaatst in de Vlaamse natuurreservaten De Teut in Zonhoven, Ten Haagdoornheide in Houthalen-Helchteren en de Mechelse Heide, onderdeel van het Nationaal Park Hoge Kempen, in Maasmechelen.

In augustus staat de struikheide volop in bloei. Uit onderzoek, in samenwerking met de Limburgse Koepel voor Natuurstudie, blijkt dat het plaatsen van een beperkt aantal kasten geen negatieve impact heeft op solitaire, grondbewonende bijensoorten. Er is immers zo veel nectar beschikbaar in augustus dat er geen sprake is van voedselconcurrentie.

Bijen zijn zachtaardige diertjes zolang ze niet gestoord worden. Normaal gezien zullen zich dus geen problemen voordoen met wandelaars en andere recreanten. De imkers wordt overigens gevraagd de kasten op minstens twintig meter van de paden te plaatsen.

Imkers die volgend jaar een aantal kasten op de heide willen plaatsen, kunnen contact opnemen met het Agentschap voor Natuur en Bos door te bellen naar het nummer 011 74 24 50 of te mailen naar bert.vanholen@lin.vlaanderen.be .

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Jos Goorissen, natuurwachter, Agentschap voor Natuur en Bos Gsm: 0479 79 93 63
E-mail: joseph.gorissen@lin.vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1155004435244&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht