Waterschap Vallei & Eem

PERSBERICHT 06/18

Datum: 8 augustus 2006

Waterschap Vallei & Eem zoekt enthousiaste rondleiders

Waterschap Vallei & Eem is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die vijftien tot twintig keer per jaar basisschoolklassen willen rondleiden op één van onze rioolwaterzuiverings-installaties in Amersfoort, Soest, Veenendaal of Ede. De rondleidingen duren inclusief voorbereiding en nazorg ongeveer twee uur en vinden plaats onder schooltijd.

Waterschap Vallei & Eem zorgt voor veilige dijken, optimale waterstanden en schoon water. Eén van de onderdelen van de zorg voor schoon water is het zuiveren van afvalwater in rioolwaterzuiveringsinstallaties. Op de rioolwaterzuiveringsinstallaties zuivert het waterschap het huishoudelijk afvalwater, zodat het water weer zonder problemen op de Eem of het Valleikanaal kan worden geloosd. Zonder deze rioolwaterzuiveringen zou het oppervlaktewater vervuild raken en kan er geen plant of dier meer in het water leven.

Het waterschap zoekt rondleiders, die kinderen het belang van schoon water en hoe iedereen daar aan bij kan dragen willen bijbrengen. Vaak hebben kinderen geen idee wat er met hun ontlasting gebeurt. Je spoelt het weg door de wc en weg is weg, denken ze. Tijdens de rondleidingen raken de kinderen al gauw onder de indruk van de grote machines, stank en enorme waterbakken. Het is daarom niet moeilijk hun aandacht te trekken. Kinderen uit groep 7 van de basisschool worden uitgenodigd om op excursie naar de rioolwaterzuivering te komen. Zij kunnen daar met eigen ogen zien wat er moet gebeuren om afvalwater weer schoon te maken.

Geen speciale voorkennis nodig

Voor het rondleiden is geen speciale voorkennis nodig, maar natuurlijk is enige kennis van het waterbeheer een pré. Wel is het belangrijk men met groepen kinderen om kan gaan, en het leuk vindt om kinderen iets te leren.

De inhoudelijke kennis en de veiligheidsaspecten leren de rondleiders in een korte cursus. Daarna heeft men de mogelijkheid om nog een aantal keren met een excursie mee te lopen, voordat men zelf aan de slag gaat. Het waterschap vergoedt onkosten en reiskosten.

Aanmelden of vragen?
Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met de educatief medewerker van Waterschap Vallei & Eem: Judith van Zandwijk, telefoon: 033-43 46 353 of e-mail: jvanzandwijk@wve.nl. Aanmelden kan tot 24 augustus door het opsturen van een CV met korte motivatie naar:

Waterschap Vallei & Eem
afdeling P&O
Postbus 330
3830 AJ Leusden
sollicitaties@wve.nl

Meer informatie bij: Judith van Zandwijk

Telefoon: 033 - 43 46 353


---- --