Onvrede vanwege uitblijven Openbaar Vervoer over het water

Amsterdamse watertaxi centrale

Lovers Watertaxi introduceert betaalbare privé rondvaarten door de Amsterdamse grachten

'Onvrede vanwege uitblijven Openbaar Vervoer over het water'

10 augustus 2006

Mede uit onvrede over het beleid van de gemeente Amsterdam in relatie tot Openbaar Vervoer over het water breidt Lovers Watertaxi haar diensten verder uit in de Amsterdamse grachten.

'De rondvaart in Amsterdam is de tweede toeristische attractie van Europa na de Eiffeltoren. Jaarlijks varen bijna 2,5 miljoen personen door de grachten op een overvolle rondvaartboot. Wij hebben in 2004 een Openbaar Vervoersplan ingediend bij de gemeente. Het uitmuntende grachtenstelsel leent zich uitstekend voor Openbaar Vervoer over water. Niet voor niets staat Amsterdam te boek als 'Venetië van het Noorden'. Een ieder zou met een strippenkaart de stad moeten kunnen bevaren. Helaas ziet de gemeente geen reden om de genoemde vervoersvorm te willen initiëren, terwijl ze bijvoorbeeld 'De Opstapper' wel jaarlijks subsidiëren met 1,6 miljoen euro', aldus directeur Gaby Lovers.

'De Opstapper' omvat een vier kleine busjes die een korte route rijden vanaf het Centraal Station naar de Stopera. Een strippenkaart volstaat om mee te kunnen.

'Opstappen? Zeg maar gerust opstoppen! Maar over het water heb je geen vertraging. De stad is momenteel een grote bouwput. Varen is in de regel sneller dan rijden. En met het genoemde subsidiebedrag kunnen tien boten worden ingezet voor Openbaar Vervoer over water. Amsterdam laat een unieke kans liggen. Ik hoop dat de gemeente dat snel inziet', zegt Gaby Lovers.

Lovers Watertaxi wil privé-varen mogelijk maken voor elk budget. Onderzoek heeft uitgewezen dat (Nederlandse) toeristen bij voorkeur privé willen varen en langer willen varen dan een uur. Privé-varen is echter alleen mogelijk op grote rondvaartboten die minimaal twee uur moeten worden gehuurd. Hierdoor is privé-varen relatief duur en niet voor iedereen zo maar mogelijk.

'Privé-varen in Amsterdam moet toch voor iedereen mogelijk zijn. Je zou als verliefd stel toch privé moeten kunnen varen voor een betaalbare prijs? Daar hebben we alvast invulling aan willen geven', aldus Lovers.

Vanaf euro 10,- per persoon per half uur is het nu mogelijk om geheel privé te rondvaren. Dat is al mogelijk vanaf 1 persoon. Vanaf 9 personen geldt een maximum van euro 80,- per half uur ongeacht het aantal te vervoeren personen.

In tegenstelling tot de bestaande rondvaarten kan men zelf bepalen waar men op- en afstapt. Indien gewenst wordt de route in overleg aangepast. Men kan zowel binnen als buiten plaatsnemen. Een internationale bar is standaard aan boord.

VOOR PUBLICATIE

De Amsterdamse Watertaxi Centrale BV

Voor vragen kunt u bellen met de heer Gaby Lovers:

Kantoor: 020-5356363 of mobiel: 06-51343225