Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 4 augustus 2006

Eenden en vleermuizen in Eendenkooi 't Zand

Met Landschap Noord-Holland maakt u nader kennis met eenden en vleermuizen. Iedereen is welkom op vrijdag 11 augustus, vrijdag 25 augustus of vrijdag 8 september om 19.30 uur om achter de schermen te kijken in de Eendenkooi 't Zand. De gids vertelt tijdens de wandelexcursie ook over de natuurontwikkelingen rond de eendenkooi en over het nieuwe Natuurinformatiecentrum.

Na de ontvangst met koffie luistert u naar een uiteenzetting over de werking van de eendenkooi, die stamt uit 1615. Daarna volgt een wandeling in de kooi tijdens de schemering: wilde eenden eten normaal gesproken 's nachts en keren 's morgens weer terug naar de kooi. Als de vogels gaan slapen worden vleermuizen wakker. In totaal komen er in de kooi vijf soorten vleermuizen voor: ruige dwergvleermuizen, grootoorvleermuizen, gewone laatvlieger, watervleermuizen en meervleermuizen. Daarvan zijn de ruige dwerg- en watervleermuis altijd wel te horen en te zien, op jacht naar insecten boven water of tussen de bomen. Kortom een goede gelegenheid om eens een blik achter de schermen te werpen. De excursie duurt ongeveer tot 21.00 uur en er is plaats voor maximaal 25 deelnemers.

De kosten bedragen ¤ 3 (beschermers van Landschap Noord-Holland ¤ 2, kind tot 12 jaar ¤1) Natuurinformatiecentrum Eendenkooi 't Zand, Korte Bosweg 47 iets ten noordoosten van het dorpje 't Zand, ongeveer een half uur fietsen vanaf Schagen. Aanmelden kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, 0251-362 762.

Bij de Eendenkooi 't Zand is de afgelopen maanden hard gewerkt aan de bouw van een nieuw Natuurinformatiecentrum en onderkomen voor de vrijwilligers. Dit is mogelijk door een flinke bijdrage van onze Beschermers en de Nationale Postcode Loterij.