Gemeente Haaren



* College stemt in met voorontwerp bestemmingsplan N624

De reconstructie van de provinciale weg tussen Haaren en Oisterwijk (Oisterwijksedreef / Belversedijk) is met het gereedkomen van het voorontwerpbestemmingsplan een stap dichterbij gekomen.

In het voorontwerp is zoveel mogelijk rekening gehouden met de eerder ingebrachte bezwaren. Zo wordt de weg als 60 km weg in plaats van een 80 km weg ingericht en wordt voldaan aan de eisen gesteld aan natuurcompensatie. Met de aanwonenden, de horecagelegenheden, grondeigenaren en grondgebruikers is intensief overleg gevoerd over de herinrichting van het gebied. De hieruit voortvloeiende ideeën zijn in het voorontwerp meegenomen.

Voordat daadwerkelijk begonnen kan worden met de reconstructie van de weg moeten er nog een aantal stappen worden gezet. Allereerst gaan we de Provinciale Planologische Commissie (PPC) vragen of we voor de reconstructie en de werkzaamheden op voorhand een verklaring van geen bezwaar kunnen krijgen om af te mogen wijken van het huidige nog geldende bestemmingsplan. In lijn hiermee wordt de komende maanden intensief overleg gevoerd met de PPC over de inhoud van het voorontwerp. Parallel hieraan wordt het voorontwerp vanaf 24 augustus 2006 gedurende zes weken voor inspraak ter inzage gelegd zodat ieder die dat wil hierop zijn of haar zienswijze kan geven. In september wordt dan nog een inspraakavond georganiseerd, waarop het totale plan wordt uitgelegd en bediscussieerd. De uitkomsten van het overleg met de PPC en de uitkomsten van de inspraakprocedure worden daarna verwerkt in een ontwerp bestemmingsplan. Als alles meezit, kan de gemeenteraad eind dit jaar het nieuwe bestemmingsplan vaststellen en kan begin volgend jaar worden gestart met de reconstructie van de weg.

Naar boven


* Bestemmingsplan "mantelzorg" ter inzage

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor woonvormen, waarbij zorg wordt gegeven aan afhankelijke, vaak oudere, familieleden in de thuissituatie.

Dit wordt mantelzorg genoemd. Vooral de zorg die volwassen kinderen aan hun ouders willen geven, heeft in de belangstelling gestaan. Ook de gemeente Haaren onderzocht hoe vorm kan worden gegeven aan de toenemende vraag.

Naarmate de vergrijzing toeneemt, zal er een toenemende behoefte zijn aan thuis- en mantelzorg, aan geschikte woningen in een dito woonomgeving en dus ook aan ruimte.

Door voor mantelzorg geschikte huisvesting mogelijk te maken, kunnen veel voordelen ontstaan, zoals de mogelijkheid om langer zelfstandig te blijven wonen, het voorkomen van eenzaamheid en isolement, hulp in de huishouding van werkende ouders enzovoorts. Het komt dus tegemoet aan een sociale woonwens.

Op dit moment is het bewonen van bijvoorbeeld een bijgebouw, zoals een garage, nog niet toegestaan in de gemeente. De bestemmingsplannen staan dit niet toe. Het college van burgemeester en wethouders heeft, om dit toch mogelijk te maken, uitgangspunten voor mantelzorg opgesteld. In de raadsvergadering van 15 december 2005 zijn deze uitgangspunten door de gemeenteraad goedgekeurd.

Op basis van deze uitgangspunten is door het college van burgemeester en wethouders een aanvulling op alle bestaande bestemmingsplannen opgesteld. Dit is de eerste stap om de mogelijkheid van een "tijdelijke" vrijstelling voor het bewonen van een bijgebouw voor personen boven de 65 jaar en personen jonger dan 65 die zorgbehoevend zijn op te nemen in de bestemmingsplannen van de gemeente.

Straks moet het daardoor mogelijk worden om bijvoorbeeld een garage om te bouwen tot een kleine wooneenheid met douche, toilet en een klein keukenblok. Hier zal wel een maximale oppervlaktemaat voor komen van 80 m2. De vrijstelling vervalt als de persoon in kwestie verhuist of overlijdt. Het bijgebouw mag dan niet meer bewoond worden en moet dan grotendeels worden teruggebracht in zijn oorspronkelijke vorm.

Om een vrijstelling mogelijk te maken zal eerst de procedure voor het nieuwe bestemmingsplan mantelzorg moeten worden doorlopen. Vanaf 17 augustus 2006 zal hiervoor het ontwerpbestemmingsplan 6 weken voor iedereen ter inzage komen te liggen. Tijdens deze periode is het ook mogelijk om zienswijzen in te dienen tegen de aanpassing van de bestemmingsplannen. Het ontwerpbestemmingsplan en de mogelijk ingediende zienswijzen zullen na deze periode aan de raad worden voorgelegd. Als zij het bestemmingsplan goedkeuren zal de provincie om goedkeuring van het bestemmingsplan worden gevraagd. Pas na de goedkeuring van de provincie treedt het bestemmingsplan "Mantelzorg" in werking. Hiernaast zullen nog beleidsregels worden opgesteld waarin de regels voor de vrijstelling van het bestemmingsplan worden gespecificeerd.